Audry Hoemakers was in 2019 de eerste winnaar van de Brigit Sijmons award voor meest inspirerende Twentse vrouw.
Audry Hoemakers was in 2019 de eerste winnaar van de Brigit Sijmons award voor meest inspirerende Twentse vrouw.

Vrouwendag ook nu nog belangrijk

Algemeen

Deze dinsdag vieren we weer de Internationale Vrouwendag. jaarlijks op 8 maart is er extra aandacht voor alle thema’s die te maken hebben met het vrouw-zijn in de brede zin. Het is een dag om te vieren; over de positieve stappen die door de jaren heen gezet zijn. Maar ook vooral een dag om aandacht te vragen voor de dingen die beter zouden móeten.

TWENTE - De positie van de vrouw in Nederland is over het algemeen niet slecht te noemen. Zeker in vergelijking met veel andere landen ter wereld. Zo gaan meisjes naar school, hebben vrouwen het recht om te stemmen, een goede zelfbeschikking over het eigen lichaam, passende gezondheidszorg en een brede rechtsbescherming in de samenleving en gemeenschappen. Het thema voor de Internationale Vrouwendag 2022 in Nederland is dit jaar ‘Solidariteit - De kracht voor verandering’. Deze Internationale Vrouwendag is dan ook wat meer gericht op de mannen onder ons. Alleen de strijd aangaan met vrouwen blijkt een utopie en ook met de emancipatie van de man gaat het niet goed, aldus het Nederlandse Platform Internationale Vrouwendag. Er zijn namelijk talloze voorbeelden te noemen waarbij vrouw en man ook nu nog ongelijkwaardig behandeld worden. Zo noemen zij het geboorteverlof en ouderverlof. In veel branches is het voor mannen onmogelijk om parttime te gaan werken en met alleenstaande vaders wordt amper rekening gehouden. Dus óók mannen hebben baat bij het emancipatieproces, zo is de boodschap.

Er worden deze week de nodige activiteiten gehouden rondom Internationale Vrouwendag, zowel fysiek als online. Deze zijn zeer divers. Zo gaf stadsbeiaardier Esther Schopman van Enschede afgelopen zaterdag een thematisch concert op het Enschedese carillon. Met werken die passen binnen dit thema, zoals composities van de voormalige stadsbeiaardier Joke Brandsma. Passend werd ook een Oekraïens volksliedje gespeeld, een bewerking van de eerste vrouwelijke beiaardier uit Oekraïne, Iryna Riabchun.

Vandaag zal ook de winnares bekendgemaakt worden van de verkiezing voor de meest inspirerende Twentse vrouw van 2021. Deze ontvangt dan de Brigit Sijmons prijs, genoemd naar de bevlogen voorzitter van Stichting Intercultureel Vrouwencentrum Enschede die in 2017 overleed. De prijs eert een inspirerende vrouw die zich in brede zin inzet voor de samenleving, bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk. In 2019 won Audry Hoemakers en in 2020 ging deze naar Sangita Khadka. Zij zet zich al geruime tijd in tegen vrouwenonderdrukking in Nepal waar zij geboren is.

Wie meer wil weten over de thema’s achter Internationale Vrouwendag en de diverse activiteiten kan ook kijken op de speciale website: www.internationale-vrouwendag.nl