Het sorteren van de aangeleverde goederen. Midden vooraan één van de initiatiefneemsters Rian Jannink-Schabbink
Het sorteren van de aangeleverde goederen. Midden vooraan één van de initiatiefneemsters Rian Jannink-Schabbink

Klein idee leidt tot gigantische operatie

Algemeen

“Overweldigend” is het woord dat regelmatig langskomt tijdens het gesprek met Rian Jannink-Schabbink uit Hertme. Wat begon als een actie om met een busje naar Polen af te reizen met hulpgoederen voor vluchtelingen uit Oekraïne groeide in een paar dagen uit tot een actie waarbij drie grote trailers richting het vluchtelingenkamp in Opole gaan.

HERTME - Een goede vriend van de familie Ezendam uit Borne die woonachtig is in Opole, een stad in Polen op ongeveer 450 kilometer van Oekraïne, appte anderhalve week geleden een soort van noodkreet richting Sharon Tanke-Ezendam, thans woonachtig in Borne maar van oorsprong een Hertmese. Krzysztof is de verkoper van tuinmachines voor Ezendam in Polen. Dat contact uitgroeide tot een echte vriendschap. Deze Krzysztof woont naast de opvanglocatie voor vluchtelingen. Hij stuurde ook foto’s van een grote hal waar ze toen nog bezig waren om alles in gereedheid te brengen voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Zelf rijdt Krzysztof regelmatig naar de Oekraïnse grens om vluchtelingen op te halen.

Rian: “Al pratende rees het idee om wat te doen voor deze vluchtelingen. Spullen verzamelen en opsturen was een idee. Ik dacht echter wat spullen met de post versturen, dat schiet niet op. Jullie hebben een bus, wij hebben een bus, we kunnen toch met twee bussen gaan rijden en het er zelf naar toe rijden.” Er is daaruit voortvloeiend een facebook pagina geopend. Rian: “Allerlei mensen pakten dat op en waren geraakt, voelen wanhoop en de noodzaak om te helpen. Al die overweldigende reacties sterkten ons in de overtuiging dat we wat moesten gaan doen. We hadden natuurlijk niet verwacht dat het zo zou exploderen. Het is overweldigend wat we aan donaties hebben binnen gekregen van mensen, ook financiële, er is al ontzettend veel geld binnen. Geld dat deze week nog niet die kant op gaat. Als we in de komende tijd horen wat er nog nodig is zullen we daar dat  geld voor gebruiken. Mensen komen echt met een enveloppe met daarin 250 euro, brandstof wordt gesponsord, transportbedrijven stellen vrachtwagens beschikbaar, supermarkten doneren voedsel en babyvoeding, apotheken komen met spullen, huisartsenpraktijken, etc. Het wordt nu wel erg breed zodat we steeds moeten schakelen wordt wat er gevraagd wordt.”

Mensen en scholen die acties gingen opzetten, buurten die met samen spullen gingen verzamelen en dat niet alleen in Hertme en Borne. In Enter is een grote actie opgestart om ons te helpen evenals in Fleringen, Wierden en Tubbergen Er is hierdoor zoveel kleding binnengekomen dat ze nu echt niets meer kunnen gebruiken, dit geldt ook voor dekens en handdoeken. Rian: “Sharon heeft wel tien keer per dag contact met Krzysztof. Bijna ieder uur veranderd er wel iets waar op dat moment de meeste behoefte aan is. Hij geeft aan dat er mensen zijn die aankomen met helemaal niets, alleen met papieren, dus je gaat eerst bezig voor de eerste levensbehoeften.” “Als je dan toch iets positiefs uit deze vreselijke tijd moet halen is dat de saamhorigheid die mensen voelen. Er zijn nu al avonden dat we 40 mensen uit Hertme, Borne en de verre omgeving hier aan het werk hebben.”

De belofte die ze iedereen die wat doneerde hebben gedaan om zelf de spullen er naar toe te brengen zullen ze, ondanks aanbiedingen van transportbedrijven die dat wel gratis voor hen wilden doen, nakomen. Afgelopen weekend hebben de mannen van Rian en Sharon en twee vrienden de eerste rit naar Opole gemaakt. Deze week volgt dan het tweede transport.

“Je begint met een busje en vier dagen later is het een complete logistieke operatie met vrachtauto’s, chauffeurs, papieren etc.”

De gesorteerde artikelen worden in grote 'óók gesponsorde' dozen gedaan