Pien en Fien hopen veel geld op te halen voor mensen de uit Oekraïne moesten vluchten
Pien en Fien hopen veel geld op te halen voor mensen de uit Oekraïne moesten vluchten

Fien en Pien in actie voor Oekraïne

Algemeen

Fien Kemper en Pien Kamphuis, twee achtjarige hartsvriendinnen die elkaar al kennen vanaf allereerste schooldag. “Toen ze na de eerste dag van school thuis kwamen antwoordden ze op mijn vraag hoe het was gegaan meteen dat ze zo’n leuke vriendin had ontmoet en bij Pien in huis precies hetzelfde. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk.

BORNE - En eerlijk zijn ze ook. Niet meteen zeggen ‘we willen wat voor die vluchtelingen doen’ maar “we verveelden ons eigenlijk en wisten niet wat we zouden gaan doen.” Moeder Wendelien kwam toen met het idee wat voor de mensen in Oekraïne te doen. “Dan doe je ook nog iets goeds” Fien en Pien waren meteen enthousiast en besloten lege statiegeldflessen op te halen in hun buurt. Ze hebben inmiddels de helft van hun wijk gehad, maar de andere helft kan hen ook een dezer dagen aan de deurbel verwachten. Ze vinden ook nog eens leuk om te doen. “De mensen zijn heel aardig en zeggen dat ze het een hele goede actie vinden. We krijgen veel complimenten. Ze gaan dan naar de garage of de schuur en halen dan flessen op. We hebben zelfs bierflessen gekregen”.

Ze zitten op basisschool De Vonder, maar hebben hun medeleerlingen en de onderwijzer nog niets verteld over hun actie. “We willen dat nog geheimhouden en als ons verhaal dan in de krant staat nemen we dit mee naar school”, klinkt het gelijktijdig. Pien: “Er zijn ook mensen die zeggen kom nog maar weer eens langs, dan heb ik nog wel meer lege flessen.” Fien vult aan: “Ook hebben we geld gekregen als mensen geen lege flessen in huis hadden”.

Ze hebben nu zo’n 70 euro opgehaald maar dat wordt ongetwijfeld meer. Ze hopen dat er mensen of bedrijven zijn die hen ondersteunen om de Kroatische vluchtelingen te helpen door bijvoorbeeld het bedrag dat zij ophalen te verdubbelen. Moeder Wendelien heeft in ieder geval al toegezegd dat zij het gaat verdubbelen met haar praktijk Alot2talk. “Ik vind het mooi aansluiten bij wat wij doen bij onze praktijk. Daar ligt de focus op de kinderen en ouder(s). Door samen in gesprek te gaan, helpen wij hen de regie weer te nemen en zich gelukkiger te voelen.