Het zuiveren van rioolwater brengt veel uitdagingen met zich mee. Zo vormen vochtige doekjes en frituurvet voor opstoppingen in installaties.
Het zuiveren van rioolwater brengt veel uitdagingen met zich mee. Zo vormen vochtige doekjes en frituurvet voor opstoppingen in installaties.

Vechtstromen hervat leuke excursies

Algemeen

We draaien de kraan open en er komt schoon water uit. We spoelen het toilet door. We genieten van de mooie, schone beken. Schoon en gezond water is belangrijk voor de mens, dier en behoud van natuur. Maar er komt wel véél werk bij kijken om dit water schoon te maken. Wie er graag meer over weten kan de komende tijd weer deelnemen aan excursies van het Waterschap Vechtstromen.

TWENTE - Onbekend maakt onbemind; het spreekwoord is ook van toepassing op de diverse aspecten van goed waterbeheer. Het Waterschap Vechtstromen heeft een grote impact op het dagelijks leven, maar we staan er collectief weinig bij stil. Daarnaast bemoeilijken we ook vaak hun werk met ondoordachte keuzes. Zo spoelen mensen nog te vaak dingen door het riool die er niet in horen of bedrijven lozen dingen in het oppervlaktewater die nadelig zijn voor de natuur.

Het Waterschap Vechtstromen laat inwoners graag kennismaken met hun werk en de grote diversiteit die dit omvat. Zo kan men mee op excursie naar natuurgebieden zoals De Doorbraak bij Almelo, het Kristalbad in Hengelo en langs de Vecht. Maar wat misschien nog meer tot de verbeelding spreekt zijn de excursies naar de rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) in de regio. Zo kan men deze installaties bezoeken in Enschede, Hengelo, Nijverdal, Almelo, Hardenberg en Coevorden. Het zuiveren van afvalwater is een belangrijke kerntaak van het Waterschap. Zij beschikken in totaal over 23 RWZI’s in de regio. Mensen gebruiken ongeveer 135 liter water per dag. Zo gaat er al 33 liter op aan het doorspoelen van het toilet. Iedere laatste druppel moet gezuiverd worden om weer veilig drinkbaar te zijn. Uitdagingen zijn er ook op dit vlak. Zo slikken mensen bijvoorbeeld tegenwoordig steeds meer medicijnen door de vergrijzing. Het verwijderen van medicijnresten is lastiger, maar gaat wel steeds beter door nieuwe technieken. Bovendien probeert men ook met bewustwording te voorkomen dat medicijnen in het riool komen. Zo stimuleert men graag dat inwoners oude medicijnen wegbrengen naar de apotheek en ze niet zomaar door het riool spoelen.

Tijdens de excursies geven vrijwilligers een uitleg over de werkzaamheden van het Waterschap Vechtstromen en de installaties. Een excursie duurt gemiddeld 2 á 2,5 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden - men ziet dit als een belangrijke taak om het brede publiek te informeren over wat ze doen. Wel vraagt men om een excursie minimaal drie weken van tevoren aan te vragen.

Wie graag een excursie aan wil vragen bij een natuurgebied of RWZI kan hiervoor een formulier invullen op de website van het Waterschap Vechtstromen. op: www.vechtstromen.nl/direct-regelen/excursies-0/