Annemarie Haak(Heemkunde) en Liesbeth Hassink(Bussemakerhuis) ondertekenen de overdracht. Thea Schoemaker Mulder kijkt toe.
Annemarie Haak(Heemkunde) en Liesbeth Hassink(Bussemakerhuis) ondertekenen de overdracht. Thea Schoemaker Mulder kijkt toe.

Waardevol stalenboek Bussemakerhuis

Algemeen

‘’Bij uitstek een pareltje!’’ verklaarde conservator Wilma Witteman bij het zien van het ruim tweehonderd jaar oude boekwerk waarin verschillende blauwdrukken zijn opgenomen. Een zekere Johannes Antonius Mulder is als blauwdrukker of blauwverver werkzaam geweest in het Bornse en hij heeft diverse patronen ontworpen en gemaakt. 

BORNE - Een bijgevoegd receptenboek vertelt hoe de verschillende motieven tot stand zijn gekomen. Het boekwerk kwam na een omzwerving van vele decennia in het bezit van de Heemkundevereniging, die het op haar beurt aanbood aan het Bussemakerhuis. Het gaat hier immers om textiel en dan is dit museum bij uitstek de plek waar het thuishoort.

Nazaat
Mevr. Schoemaker-Mulder was als nazaat van de blauwdrukker aanwezig bij de overhandiging. Zij had het boek zo’n twintig jaar geleden aan Henk Woolderink geschonken die toentertijd voorzitter was van de Heemkundevereniging. Het boek raakte echter in de vergetelheid totdat Woolderink er op een dag mee op de proppen kwam bij het huidige bestuur. Die besloten deze erfenis aan het Bussemakerhuis te schenken omdat dit museum immers gewijd is aan de textiel.

Onderzoek
Er moet echter nog veel onderzoek verricht worden want er zijn nog heel veel vragen. Met name over het verfproces, waarvoor vooral linnen werd gebruikt. In die tijd waren er nog geen synthetische producten, de diverse tinten moesten dus zelf gemaakt worden. Veelal met producten die nu niet meer bestaan. Die recepten staan vermeld in een mengeling van Nederlands en Twents. Alle motieven zijn genummerd. Heel bijzonder is, dat de auteur al met verven bezig was voordat Spanjaard naar Borne kwam. De stoffen werden gebruikt als hoofddoek en voor jurken. Opvallend is tevens dat bepaalde motieven ook in Staphorster stoffen voorkomen.

Johannes Antonius Mulder werd waarschijnlijk rond 1776 in Borne geboren. Hij woonde aan het pand in de Marktstraat waarin voorheen Hasperhoven gevestigd was en daarvoor café de Halve Maen. Hij zou het pand zelfs gebouwd hebben. In die tijd was het gebruikelijk dat de Doopsgezinden zich ontfermden over het witgoed en de andersdenkenden over het bontgoed, dus het geverfde.

Familiestamboom
Mevr. Thea Schoemaker heeft altijd grote belangstelling gehad voor haar familiestamboom en alles wat daarbij kwam kijken. Vandaar dat zij veel oude archiefstukken in haar bezit heeft.

Ze vermoedt dat er nog meer moet zijn en is inmiddels al druk bezig om zaken boven tafel te krijgen. Ze is dan ook zeer content dat dit stalen boek een goede bewaarplek heeft gekregen.