Afbeelding

GB90 en Borne-Nu grote winnaars

Algemeen

Half tien woensdagavond stroomde de raadzaal en de kantine van het gemeentehuis langzaam vol met kandidaten voor de gemeenteraad samen met andere belangstellenden voor zijn of haar partij. Na een intensieve campagne zou vanavond bekend worden of deze campagne en hun werk van de afgelopen vier jaar dermate gewaardeerd werd door de inwoners van Borne dat ze op hun partij gestemd hadden. 

BORNE - De avond werd aaneen gepraat door gemeentesecretaris Sylvia ter Koele die er na elk deel van de bekendmaking per stembureau nog maar weer eens op hamerde dat het een voorlopige uitslag betreft. Er zijn 19 zetels te verdelen in de gemeenteraad. Inwoners van Borne konden via een live-streaming meekijken.

Borne telt 18965 gerechtigde kiezers waarvan er 10249 hun stem uitbrachten. Zevenenveertig Bornenaren stemden blanco en 21 personen vulden hun stemformulier verkeerd en zijn dus ongeldig.

Er werd na de uitslag van ieder stembureau een vergelijking gemaakt met de uitslag in hetzelfde stembureau in 2018. Hier viel echter geen peil op te trekken omdat er door de lagere opkomst en de early voting (er kon ook al maandag en dinsdag op verschillende plaatsen gestemd worden) nogal wat verschuivingen hebben plaatsgevonden waardoor geen reëel beeld weergegeven kon worden. Zes procent, 1229 stemmen, heeft gebruik van de mogelijkheid om eerder te stemmen.

Het opkomstpercentage was in Borne met 54% nog wel iets hoger dan het landelijk gemiddelde maar 4% onder het opkomstpercentage van 2018. 

Bij de sessie nummer vier werd de uitslag van de laatste drie stembureaus bekendgemaakt. Regelmatig klonk er gejuich door vooral leden van GB90 en Borne-Nu op het balkon. Uiteindelijk bleek (voorlopig dus) GB90 de grootste partij van Borne. Zij stegen van vier naar vijf zetels. Eén zetel winst dus evenals Borne-Nu dat van twee naar drie zetels ging. Het CDA verloor één zetel en komt met vier personen in de nieuwe gemeenteraad. De VVD blijft op drie zetels staan en GroenLinks/PvdA op twee. De SP en D66 worden straks ieder door één gemeenteraadslid vertegenwoordigd.

Bij het ter perse gaan van deze krant, zoals dat zo mooi heet, was de definitieve uitslag van de de gemeenteraadsverkiezingen in Borne nog niet bekend. Gisterenavond (maandag) kwamen alle kandidaten nog een keer naar het gemeentehuis om de definitieve uitslag te vernemen en te horen of ze nu wel of niet voor de komende vier jaar deel uitmaken van de Bornse gemeenteraad.