Afbeelding

De wijze les

Algemeen

Irene Pigge is samen met haar man eigenaar van het koffiezaakje op het station van Borne. Een druk punt, waar veel ontmoetingen plaatsvinden en reuring is. In Hart van Borne vertelt zij wat zij er zoal meemaakt.

Ik heb het op deze plek weleens eerder gehad over de eindeloze frustraties over corona die bij iedere kop koffie over en weer gingen; we werden er niet gezelliger van met z’n allen. Ik besloot toen de vraag van de dag op de toonbank te zetten. Een van de vragen luidt: “Wat is de belangrijkste les die je de afgelopen week heb geleerd?” En dat leverde een verrassend mooi antwoord op.

Iemand zei me dat hij het woord ‘maar’ zoveel mogelijk probeert te vermijden of dat hij het in ieder geval heel bewust probeert te gebruiken. Het woordje maar is namelijk best tricky. Het ontkracht namelijk alles wat je daarvoor hebt gezegd en legt de nadruk op hetgeen erná komt. “Ontzettend lekkere koffie, maar jammer dat ie duurder is dan in de supermarkt” klinkt toch anders dan “Ik betaal wat meer, maar wauw wát een lekkere koffie is dit.”

Een kwestie van beginnen met het negatieve, zodat de focus komt te liggen op het positieve bericht. Niet altijd even makkelijk, want we zijn geneigd te beginnen met een complimentje. Maar beter draaien we het om. Niks te maren, gewoon doen. Wordt de wereld een stuk positiever van.

Irene Pigge