Hardlopen is gezond én kan ook heel gezellig zijn. De jeugd genoot dan ook volop van deze uitdaging.
Hardlopen is gezond én kan ook heel gezellig zijn. De jeugd genoot dan ook volop van deze uitdaging.

Hardloopclinics Bornse basisscholen

Algemeen

Op vier woensdagochtenden krijgen alle basisscholieren van de bovenbouw in Borne een echte hardlooptraining bij de Stroomeschvijver. Hardlooptrainers van Triathlonvereniging Trios verzorgen deze clinics. Henk Passies, van Fit met Passie, coördineert deze clinics samen met Borne Sport.

BORNE - Elke woensdagochtend komen er 3 groepen die elk een uur hardlooples krijgen. Vandaag (foto) is groep 5/6 van de Prisma aan de beurt. Ze komen wandelend aan, waar Henk ze toespreekt. Hij stelt zichzelf en de andere trainer Eddy voor. Dit wordt met luid applaus beloond. Dan splitst de klas zich in twee groepen en gaan aan de slag op de grasvelden rond de vijver. Eerst een warming-up om alle spieren een beetje warm te krijgen. Niet iedereen vindt dit leuk en sommigen zijn snel afgeleid. Dan begint de loopscholing om een goede loophouding en looptechniek te leren. Ook dit is voor de meesten nog geen aanleiding om echt enthousiast te raken. Dan is er een estafette. Een wedstrijdje van twee teams tegen elkaar. Nu beginnen ze allemaal wakker te worden. Ze willen wel winnen! Helaas kan er maar één team winnen. Iedereen doet erg z’n best en rent zich de longen uit het lijf. Als iedereen rood is aangelopen van de inspanning komen alle groepen weer bij elkaar. Henk legt uit dat ze nog een rondje om de vijver moeten lopen. Ongeduldig staan de kinderen achter de startstreep te wachten tot het verlossende fluitsignaal klinkt. Henk benadrukt nog dat het verstandig is om rustig te beginnen. Helaas is dit aan dovemansoren gericht. Ze sprinten allemaal weg als het fluitje klinkt. Even verder moeten de eersten al wandelen, maar vooraan gaat het hard. De eersten zijn in een mum van tijd al weer terug. Het duurt wel even voordat de hele klas de hele ronde heeft afgelegd. Maar niet iedereen is blij. Een jongen heeft z’n arm in het gips, pols gebroken. Hij mag helaas niet mee doen. Een ander meisje kijkt een beetje sip. Ze heeft last van steek in haar zij. Maar de meesten vinden het hartstikke leuk en willen nog een rondje rennen. Dan moeten ze weer terugfietsen naar school, maar ze vinden hardlopen leuker!

Henk Passies loopt marathons, doet aan triathlon en wandelt graag in de natuur. Daarnaast is hij hardlooptrainer en wandelcoach.

Henk vindt het geweldig om zijn eigen ervaringen, kennis en het plezier op anderen over te brengen en te delen. Hij is 2018 ben gestart met Fit met Passie. Hij geeft hardlooptrainingen, wandeltrainingen en traint, coacht en stimuleert scholieren, werknemers en iedereen die graag meer wil bewegen.