Het archief geeft inzichten uit de periode 1578 tot 1930; een bijzonder lange tijdspanne dus die de nodige interessante inzichten op moet leveren.
Het archief geeft inzichten uit de periode 1578 tot 1930; een bijzonder lange tijdspanne dus die de nodige interessante inzichten op moet leveren.

Bijzondere aanwinst gemeentearchief

Algemeen

Een bijzondere en waardevolle collectie documenten kreeg het archief overhandigd uit handen van de Heemkundevereniging. Het ging om stukken uit het familiearchief van de familie Mulder Knuif, met daarin onder meer een tiental oorkonden en documenten over het oude katholieke kerkhuis in Borne dat aan de koppelsbrink gestaan heeft. 

BORNE - De stukken dateren uit de periode 1578-1930. De familie Knuif waren tevens de oprichters van de Boerenleenbank, die aan de Grotestraat gevestigd was.

Schenking
Een aantal stukken waren reeds in de jaren 80 geschonken door mevr. Schoemaker-Mulder, maar met deze schenking, die de Heemkunde van haar had ontvangen, is het archief nagenoeg compleet. Het merendeel van de collectie was gevouwen en verpakt in grote enveloppen. Op kosten van de gemeente zijn de documenten geschoond, gevlakt, licht gerestaureerd, gefotografeerd en vervolgens voor ideale conservering in zuurvrije 3D-bergingen geplaatst. De oorkonden zijn in het verleden door de Heemkundevereniging al voorzien van handgeschreven transcripties. Vrijwilligers van de St. Historische Projecten hebben de laatste hand gelegd aan het vervolmaken hiervan. De transcripties zijn inmiddels weer omgezet naar elektronische tekst en toegevoegd aan de online inventaris. De stichting heeft de archiefcollectie, bestaande uit meer dan 400 beschrijvingen, minutieus geïnventariseerd.

Tien generaties
‘’Bijzonder om de archiefstukken van tien opvolgende generaties te kunnen en te mogen toevoegen aan ons gemeentearchief’’, verklaarde interim-archivaris Erwin Wolbink. ‘’De stukken gaan niet alleen ver terug in de tijd, maar ze bieden door de volledigheid ook een goed beeld van de ontwikkeling van Borne en specifiek van het kerkhuis dat in 1785/1786 werd gebouwd aan de Koppelsbrink.’’

Eerste fotograaf van Borne
Mevr Schoemaker schonk een paar weken geleden het stalenboek van een voorouder aan het Bussemakerhuis en heeft met deze schenking een waardevolle aanvulling gegeven aan het archief. Heel bijzonder zijn ook een aantal foto’s die genomen zijn door de eerste fotograaf van Borne. Hij heeft een aantal dorpsgezichten vastgelegd, zodat goed te zien is, hoe Borne er in de periode rond 1892 uitzag. Ook zijn er een aantal winkeldagboeken uit de jaren 1869-1874. Hierin is niet alleen de dagomzet te lezen, maar tevens een aantal actuele zaken van die dag. Een huwelijksakte/testament uit de zeventiende eeuw behoort eveneens tot dit archief.

Er moet echter nog wel het nodige onderzoek gedaan worden de komende tijd, het familiearchief omvat veel informatie waarvan veel nog niet duidelijk is.