Minder plekken, QR-codes, checkgesprekken en lockdowns: de branche kreeg veel te verduren.
Minder plekken, QR-codes, checkgesprekken en lockdowns: de branche kreeg veel te verduren. Foto:

Beter overleg in de horecabranche

De afgelopen twee jaar waren een uitdaging voor de horecabranche als geheel. Ze kregen te maken met een flinke bak nieuwe, telkens veranderende maatregelen en tijdens de lockdowns moest men geheel dicht blijven. Inmiddels is het overheidsbeleid meer gericht op eigen verantwoordelijkheid, zowel bij inwoners als ondernemers. Het Hotel Overleg Twente wil nu nauwer samenwerken om in de toekomst meer zeggenschap te hebben richting bestuurders en de Veiligheidsregio.

TWENTE - In de pandemie leverden de telkens veranderende regels veel onzekerheid op voor ondernemers. De effecten hiervan zijn ook nu nog voelbaar. Er is de nodige onzekerheid hoe het coronavirus zich dit najaar zal ontwikkelen. Een opleving lijkt aannemelijk. Het is daarom belangrijk om nu al te anticiperen op deze mogelijke uitdagingen.

Hotel Overleg Twente (ook wel HOT genoemd) is een samenwerking van kleine en grote hotels in Twente. Hoewel mensen bij 'horeca' wellicht denken aan cafés en restaurants vallen ook de hotels onder deze brancheaanduiding. "Als eenling doe je in het overheidslandschap niet veel, samen kun je echter wel een verschil maken” aldus voorzitter van het HOT Alco van Berkel. "Een inzicht dat er voor gezorgd heeft dat we de opzet van het HOT hebben aangepast. Enerzijds focussen we ons nu op kennisdeling en het borgen van een relevant netwerk. Anderzijds wordt met marketingactiviteiten intensiever samengewerkt met Twente Marketing." 


Alco vervolgt: "De naweeën van de coronacrisis zijn nog steeds voelbaar, onze sector is frontaal geraakt. Door ons, in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland (KHN), nog beter als collectief te presenteren hopen we een serieuzere gesprekspartner te worden voor bestuurders en veiligheidsregio. Wij weten immers het beste wat er speelt bij horeca ondernemers."


Een ander belangrijk punt van aandacht is het imago van de sector. HOT wil samen met KHN en horecaopleidingen in Twente zorgen voor het aantrekkelijker maken van werken in de horeca. De aanmeldingen voor hotelscholen en vakopleidingen blijven namelijk achter. Mede door de coronacrisis zijn er veel vooroordelen, zoals over de hoge werkdruk en lage lonen. Niets is minder waar volgens Merlijn Dewasme, horeca werknemer bij Hotel & Restaurant de Zwaan in Delden: "Sinds ik in de horeca werk heb ik juist meer vrije tijd, doordat ik langere dagen kan maken. Als je het vergelijkt met de supermarkt, heb je vaak meer shifts met minder uur. Ook financieel heb ik het goed voor elkaar in de horeca. Maar belangrijker; in de horeca is het inderdaad druk, maar dat maakt het juist gezellig. Je hebt veel meer klantcontact dan bijvoorbeeld vakken vullen in de supermarkt.". Voorzitter Alco van Berkel vult aan: "Juist deze positieve aspecten van werken in de horeca willen we meer bij jongeren onder de aandacht brengen."

Pen