Afbeelding
Foto:

De achtste komt er zeker ook nog

Vrijdagavond vertrokken Henny Vos, Gerard Schabbink (chauffeurs), Wim Finkers en Carlijn Ezendam met twee vrachtwagens vol hulpgoederen naar Opole. Het is al de zesde en zevende vrachtwagen die de tocht maakt naar de vele vluchtelingen uit Oekraïne in deze Poolse stad. Een universiteitsstad, met veel Oekraïense studenten.

HERTME - De groep uit Hertme was als eerste van heel Europa die in maart j.l. in Opole aankwam met hulpgoederen. Binnen een week vertrok de tweede wagen richting Polen met hulpgoederen voor de duizenden vluchtelingen. Ook nu zijn er vrachtwagens om niets beschikbaar gesteld door Heisterkamp en Nijwa. De diesel voor deze lange rit is ook gratis beschikbaar gesteld. Zorggroep Sint Maarten schonk enkele hoog-laag bedden. Er was vanuit Polen niet gevraagd om dit soort bedden, maar navraag leerde dat ze deze maar wat graag wilden hebben. Daarnaast kreeg de stichting drie behandeltafels afkomstig van de Huisartsenpraktijk Slangenbeek. Ook werd er gevraagd om  schoolmeubilair waaraan de stichting gehoor kon geven. Andere belangrijke goederen die naar Opole gaan zijn zo'n 40 matrassen en veel verzorgingsproducten als toiletpapier, luiers, wasmiddelen, doeken, dweilen, etc.

Was het destijds kleding, schoeisel en voedsel waar de meeste vraag naar was, nu zijn het andere goederen. Er zijn bijvoorbeeld twaalf leegstaande huurhuizen in Opole beschikbaar gekomen voor vluchtelingen waardoor er grote behoefte is aan keukengerei zoals pannen, potten, bestek, borden, etc. Er wordt nu geanticipeerd op de vraag die er vanuit Opole is. Daarom wordt er nu vooral ingezet op donaties. Met het geld dat op de rekening van de stichting gestort wordt kan er gericht worden ingekocht. Natuurlijk zijn ook goederen nog steeds erg welkom. Op de vraag hoe lang ze er nog mee doorgaan antwoord Gerard Schabbink: "zolang het nodig is en kan, we zijn natuurlijk afhankelijk van aangeleverde goederen en donaties, de achtste rit gaat er in ieder geval komen. Als je dan berichten krijgt van kinderen en vrouwen die in tranen zijn voor wat krijgen weet je weer waarvoor je het doet."

Afbeelding