Wereldwijd zijn er honden verschillende valuta's. Het risico op vals geld is in de vakantie ook groter dan in de Eurozone.
Wereldwijd zijn er honden verschillende valuta's. Het risico op vals geld is in de vakantie ook groter dan in de Eurozone. Foto: Shutterstock

Vals geld blijft een risico op vakantie

In Nederland is het gebruik van contant geld door de jaren heen steeds verder afgenomen. Uit cijfers van De Nederlandse Bank en Betaalvereniging Nederland blijkt een duidelijke trend: het aantal pinbetalingen verdubbelde tussen 2010 en 2020 en contant geld is nu nog maar in 14 procent van transacties het gebruikte betaalmiddel. Wie naar het buitenland gaat, zal echter veel vaker contanten moeten gebruiken. Blijf daarom alert op het risico van vals geld, zeker wanneer het om andere valuta's gaat dan de Euro.

TWENTE - Nederlanders zijn koplopers op het gebied van digitale betalingen. Menigeen heeft amper nog contanten bij zich. Het blijft echter wel belangrijk om de kenmerken van echt en vals geld te weten, aangezien je zeker bij vakanties in het buitenland minder gebruik kunt maken van de pinpas.

Volgens de Europese Centrale Bank zat het aantal ontdekte briefjes vals geld op een historisch laag niveau: 347.000 biljetten werden ontdekt, waarbij twee derde een briefje van 20 of 50 euro was. Dit is niet verrassend, aangezien deze de meest nagemaakte coupures zijn. Biljetten onder dit bedrag zijn immers niet lucratief en hogere biljetten zoals van 100 of 200 euro worden lang niet overal geaccepteerd. De Nederlandse Bank ontdekte afgelopen jaar nog 26.100 valse biljetten.

Euro bankbiljetten behoren tot de meest veilige valuta ter wereld, aangezien ze diverse echtheidskenmerken hebben die moeilijk na te maken zijn. Gelukkig is veel nepgeld van slechte kwaliteit aldus DNB: kenmerken ontbreken geheel of zijn slecht nagemaakt. Bij het 50 euro biljet zijn drie punten goed te controleren met het blote oog: voel de geribbelde inkt aan de linkerzijde van het biljet. Kantel het biljet om het portret van Prinses Europa te zien aan de rechterkant, evenals de sprankelend groene 50 linksonder. DNB heeft ook een app waarmee biljetten nog makkelijker te controleren zijn op echtheid. Deze 'Check je Biljet'-app is gratis te downloaden voor IOS en Android telefoons.


Wie op vakantie gaat naar een land waar men niet de euro gebruikt moet extra waakzaam zijn. Leer ook dan de specifieke echtheidskenmerken van de lokale valuta. Toeristen zijn namelijk een aantrekkelijk doelwit om vals geld in de maag te splitsen, aangezien zij niet zo bekend zijn met hoe een echt biljet er uitziet en aanvoelt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee...

Pen