Stijgende zorgkosten en flinke bijwerkingen: pijn bestrijden met pillen is lang niet altijd de juiste keuze.
Stijgende zorgkosten en flinke bijwerkingen: pijn bestrijden met pillen is lang niet altijd de juiste keuze. Foto:

Pijnklachten hebben een grote impact

We hebben allemaal wel eens een pijntje op zijn tijd. Wie in een goede gezondheid is, heeft ze gelukkig zelden. Toch zijn er ook mensen die een zekere belemmering van hun leven ervaren als gevolg van pijnklachten. Helaas blijven mensen vaak lang doorlopen met deze klachten, terwijl hulp goed mogelijk is.

TWENTE - Afgelopen week presenteerde het CBS  nieuwe cijfers over pijnklachten en de impact die deze kunnen hebben. Hieruit bleek dat afgelopen jaar 12 procent van de Nederlanders boven de 12 jaar gehinderd werd bij hun normale werkzaamheden als gevolg van pijnklachten. Van deze groep kreeg 23 procent sterke pijnstillers in de vorm van opioïden.

Ondanks de toenemende vergrijzing is het aantal mensen dat zegt pijnklachten te ervaren redelijk stabiel sinds 2014. Statistisch ervaren vrouwen vaker belemmeringen door pijnklachten dan mannen: 14,9 procent tegenover 8,4 procent. Niet verrassend neemt de ervaren belemmering door pijnklachten toe met de jaren. Bij de categorie vrouwen van boven de 75 jaar is dit percentage het hoogst: 27 procent gaat met pijn door het leven.


Pijnklachten hebben een grote impact op de rest van de gezondheid en het mentale welbevinden. Zo rapporteren mensen met pijnklachten ruim drie keer zo vaak slaapproblemen. Bovendien lopen zij vaker bij de huisarts, specialist, psycholoog, fysiotherapeut of alternatief genezer, zo becijfert het CBS. Hoewel er verlichting is in de vorm van voorgeschreven medicijnen zoals sterke pijnstillers, zijn de bijwerkingen hiervan ook niet mals. De afgelopen jaren is er groeiende bewustwording dat we ook hier het gebruik van deze sterke pijnstillers terug moeten dringen om een verslavingscrisis zoals in de Verenigde Staten tegen te gaan.


De gemiddelde Twentenaar is niet echt een klager. Hij of zij trekt dan ook niet snel aan de bel bij de huisarts bij beginnende of aanhoudende pijnklachten. Eigenlijk zouden we dit vaker moeten doen, zo is ook de boodschap vanuit de medische wereld. Veelal zijn pijnklachten terug te voeren op oorzaken waar men zelf invloed op heeft. Denk bijvoorbeeld aan het afvallen, meer bewegen en het versterken van je spieren. Ook bijvoorbeeld bewustwording van de juiste houden tijdens het werken kan pijnklachten voorkomen zoals in de lage rug. Pijnvrij leven is mogelijk, maar vergt soms wel wat werk voor een leefstijlverandering. Praat er over met de huisarts.

Pen