De botenparade is altijd een feestje: maar er zijn ook serieuze zaken die de aandacht vergen.
De botenparade is altijd een feestje: maar er zijn ook serieuze zaken die de aandacht vergen. Foto: Shutterstock

Nog verbetering nodig bij acceptatie

De afgelopen week stond Amsterdam weer in het teken van de weeklange Pride, met zaterdag de afsluitende, wereldberoemde botenparade. Een waar feest om de breedheid van het seksuele spectrum te vieren met de gehele samenleving. De acceptatie in de samenleving lijkt door de jaren heen toe te zijn genomen en ook menig organisatie en bedrijf haakt actief in op deze thema's. Toch zijn we er nog lang niet voor iedereen de rechten heeft die zij graag zouden willen.

TWENTE - Harde cijfers zijn lastig te geven op het gebied van de Nederlandse LHBTIQ+ gemeenschap. Immers, niet iedereen komt hiervoor uit óf voelt zich gelijk geroepen om een label op zichzelf te plakken. Uit onderzoek van Movisie in 2021 blijkt dat ongeveer 4 tot 6 procent van volwassenen zich identificeert als lesbisch, homo- of biseksueel. Nog eens 3,6 procent van de bevolking identificeert zich niet eenduidig als man óf vrouw. Transgenders vertegenwoordigen zo'n 0,6 á 0,7 procent en intersekse 0,5 procent.

Het rapport 'Feiten en Cijfers' van Movisie uit 2021 toonde verder aan dat acceptatie groeit, maar dat er ook punten van zorg zijn. Zo is 92 procent van de bevolking van mening dat homoseksuele mannen en lesbische vrouwen hun leven moeten kunnen leiden zoals zij zelf willen. Tegelijk geeft wél 29 procent van de bevolking aan dat zij het aanstootgevend vinden wanneer een mannenkoppel elkaar zoent, terwijl dit bij een hetero-koppel 11 procent is. Onder jongeren ligt de acceptatie van homoseksualiteit lager dan onder volwassenen, maar er is een positieve lijn zichtbaar. Sociale uitsluiting is wel nog steeds een risico: 18 procent van jongeren gaf aan geen homo als vriend te willen en 13 procent accepteert geen vriendschap met een lesbisch meisje.


De soms negatieve houdingen tegenover deze groepen vertalen zich soms helaas ook in negatieve reacties en geweld: LHB-volwassenen zijn relatief vaker slachtoffer van geweldsdelict dan heteroseksuelen en ze voelen zich onveiliger in hun eigen wijk. Eén op de vijf LHBT's maakt gedurende een jaar een geweldsincident mee. Er werd in 2020 ook relatief vaker melding gemaakt van LHBTIQ+-discriminatie, wat het COC zeker zorgwekkend noemt. Zij roepen dan ook op om op scholen meer en betere aandacht te schenken aan het thema acceptatie en voor hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld.


Ook organisaties als de GGD Twente volgen actief deze ontwikkelingen. Zo houden ook zij geregeld onderzoek naar acceptatie en welzijn in de regio Twente. Vizier Oost en de Radboud Universiteit concludeerden uit onderzoek in 2021 dat de acceptatie van niet-standaard seksuele geaardheid in Twente groter is dan in de rest van Overijssel. Alleen in Almelo ervaren zij een lagere acceptatie. In stedelijke gebieden voelen zij zich relatief veilig en geaccepteerd, maar in kleine dorpen is dit nog minder. Hier zit dus nog een verbeterpunt voor kleinere landelijke gemeenten. De GGD roept ook op tot een zekere bewustwording in ons dagelijks leven, zoals in het taalgebruik. Vraag bijvoorbeeld niet naar een 'vriend of vriendin', maar liever naar 'partner'.

Pen