Afbeelding
Foto:

Optimaal slapen niet vanzelfsprekend

Een goede nachtrust is belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid. We slapen ongeveer een derde van ons leven; goede nachtrust is belangrijk om de batterijen weer op te laden voor de komende dag. Maar goed slapen is helaas niet vanzelfsprekend. Wat kunnen we doen om de kansen op goede slaap te verbeteren?

TWENTE - Uit cijfers van het CBS blijkt dat één op de vijf Nederlanders van 12 jaar en ouder kampt met slaapproblemen. Vrouwen hebben dit vaker dan mannen en ouderen kampen er vaker mee dan jongeren. Ook slaapt iemand met een lager inkomen slechter dan iemand met een dikke beurs. Bovendien hebben slechtere slapers vaak statistisch een slechtere gezondheid, wat niet verrassend is aangezien beide aspecten elkaar beïnvloeden.

Van de mensen met slaapproblemen geeft ruim 41 procent aan dat zij hierdoor belemmerd worden in hun dagelijks functioneren, bijvoorbeeld tijdens het werk. Slecht slapen zorgt voor concentratieproblemen, vergeetachtigheid en sneller geïrriteerd zijn.

Naast de basis zoals een comfortabel bed is ook de omgeving waarin je slaapt belangrijk. Zorg ervoor dat de slaapkamer niet te koud of te warm is. De ideale temperatuur is 18 graden, waarbij het lichaam optimaal af kan koelen. Dit is ook de reden waarom we in de zomer vaak slechter slapen.

Dim de lichten zo'n twee uur voordat men naar bed gaat. Hiermee geef je een signaal aan je lichaam om zich klaar te maken voor slaap, met de aanmaak van melatonine. Het best zou men dus ook niet op de telefoon moeten staren voor het slapen gaan. 


Routine is belangrijk voor het lichaam; ga redelijk op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op regelmatige tijden weer op. Zo gaat je biologische klok optimaal werken. Vermijdt verder zaken zoals cafeïne drie uur voor het slapen gaan; hierdoor val je later in slaap en slaap je korter. Ook alcohol zorgt voor minder goed slapen.


Wie naast in slaap vallen ook moeite heeft met opstaan kan een lichtwekker gebruiken, waarbij deze geleidelijk licht in de kamer brengt om zo natuurlijk wakker te worden. Zeker in de wintermaanden kan dit goed helpen bij rustiger wakker worden.


De factor stress is wellicht moeilijker aan te pakken. Probeer zo veel mogelijk de negatieve gevoelens te laten varen. Mindfulness of meditatie kan hierbij helpen om het hoofd leeg te maken.

Pen