Afbeelding
Foto:

George in 't Veld, Hertmenaar uit Oldenzaal

Een 'stadse meneer' die Hertmenaar wordt met de Hertmenaren? Die er zelfs een zodanige positieve stempel op weet te drukken, dat het hele dorp uitloopt om hem zijn laatste eer te bewijzen? George in 't Veld overkwam het toen hij begin februari 2002 naar zijn laatste rustplaats op het plaatselijk kerkhof werd gebracht.

BORNE - 'Een rasbestuurder met een enorm organisatietalent, maar vooral een zeer beminnelijk mens. Iemand ook die in voorkomende gevallen altijd naar oplossingen zocht en deze ook vond, nooit negatief en makkelijk toegankelijk op welk uur van de dag ook. Een vasthoudend mens, bereid tot compromissen als argumenten van anderen hem konden overtuigen.

Jos Kemna, directeur van de lagere St. Aegidiusschool en Tonnie Morrink, voorzitter van de fanfare- en malletvereniging St. Gregorius praten met diep respect over de George in 't Veld. Op 28 augustus 1930 geboren in Oldenzaal, kwam hij in augustus 1957 naar Hertme. Hij was in het kerkdorp aangesteld  als Hoofd eener laagere school, nadat hij in zijn woonplaats drie jaar voor de klas had gestaan. Hertme, dat in die jaren nauwelijks nieuwkomers van buiten kende leerde de 'vreemdeling' als snel kennen als een plezierig en makkelijk mens. Dat gegeven, in combinatie met zijn muzikaliteit, George speelde piano, viel bij het kerkbestuur annex schoolbestuur in goede aarde. Het herenkoor van de parochie was op zoek naar een nieuwe dirigent.

Als hoofd van de lagere school, en ook nog dirigent van het herenkoor genoot hij veel aanzien. Georg was echter wars van status en voelde zich Hertmenaar met de Hertmenaren. Hertme was zijn dorp en de dorpelingen omarmden hem en zijn vrouw Betsie, met wie hij vijf kinderen kreeg; Theo, Hans, George jr., Tanja en Cristel. Ze kregen allemaal les van hem.


Voortrekkersrol

Georg in 't Veld was wars van status

'Hij maakte al snel deel uit van een groep dorpelingen die in de gemeenschap een voortrekkersrol vervulden,' zegt Jos Kemna, die zelf nog les van meneer George heeft gehad. 'Die groep was in feite de voorloper van de huidige Stichting Gemeenschapsbelangen. Hij speelde ook een belangrijke rol bij de plaatsing van verkeerslichten op de kruising (nu een rotonde in de rondweg) ter hoogte van de Klopjeswoningen bij Oud Borne. De bevolking had al vaker gewezen op de gevaarlijke situatie. Nadat er een meisje verongelukte was de maat vol. George en ook Herman Schwering riepen de mensen op de weg te bezetten. Dat gebeurde met tractoren en andere landbouwwerktuigen. De toenmalige burgemeester Bevers haastte zich naar de plaats. Pas toen hij maatregelen beloofde werd de weg weer vrijgegeven.'

In 1974 werd In 't Veld op verzoek voorzitter van St. Gregorius. Vaak zat hij als toehoorder bij de repetities. Meespelen leek hem veel leuker, reden waarom hij op 60-jarige leeftijd nog saxofoon leerde spelen. Het muziekgezelschap had dringend nieuwe instrumenten nodig. Ze kwamen er dankzij de voorzitter, onder wiens leiding vier jaar later ook nieuwe uniformen konden worden aangeschaft. Het geld hiervoor was overgebleven uit het fonds dorpsvernieuwingen. George in 't Veld wist politiek en de gemeenschap ervan te overtuigen dat dit geld het beste aan muziekkleding kon worden uitgegeven.


Respect

Zo groot was het respect voor George in 't Veld en zo geliefd was hij bij de Hertmenaren, dat hij na zijn pensionering in de schoolwoning mocht blijven wonen en de sleutel van de school ook niet hoefde in te leveren.


Vieringen

Geloofsgemeenschap 

St. Stephanus Borne

Vrijdag 19 augustus om 09.00 uur Woord- en Communieviering

Zondag 21 augustus 09.30 uur Eucharistieviering

Vrijdag 22 juli om 09.00 uur Woord- en Communieviering

Zondag 24 juli om 09.30 uur Eucharistieviering

Vrijdag 26 augustus om 09.00 uur Eucharistieviering

Geloofsgemeenschap H. Stephanus Hertme

Zondag 21 augustus om 09.30 uur Woord- en Communieviering

Afbeelding