Met het vorderen van de jaren neemt medicijngebruik toe, wat flinke kosten oplevert.
Met het vorderen van de jaren neemt medicijngebruik toe, wat flinke kosten oplevert. Foto: Shutterstock

Ga bewust om met medicijngebruik

Wanneer er iets mis is met het lichaam bezoek je de dokter. En deze schrijft dan geregeld een medicijn voor. Of het nu gaat om pijnstillers, bloeddrukverlagers, antibiotica tegen infecties of sterke maagzuurremmers bij maagklachten. Het is belangrijk om deze correct in te nemen én uiteindelijk ook correct in te leveren wanneer ze overbodig zijn. Toch gaat het op dit vlak nog geregeld mis.

TWENTE - De kosten voor medicijngebruik nemen jaar op jaar toe. Zo verstrekt men tegenwoordig al ruim 4,5 miljard aan medicijnen. De stijgende kosten zijn ook aanleiding om als overheid en medische sector te kijken naar het terugdringen van het medicijngebruik. Meer inzetten op preventie en bewuster verstrekken. Inzetten op preventie en een gezonde leefstijl is zeker voor senioren belangrijk: uit cijfers van het CBS blijkt namelijk dat een 70-plusser nog altijd drie keer zoveel geneesmiddelen gebruikt als de gemiddelde Nederlander. Maagbeschermer omeprazol is het meest verstrekte middel me 1,34 miljoen gebruikers.

Zeker wanneer mensen al wat ouder worden neemt het medicijngebruik toe, maar ook de frequentie waarmee men artsen ziet. Hierdoor is het ook een logisch vervolg dat deze artsen vaker medicatie voorschrijven. Het kan verstandig zijn om als patiënt actief bij te houden wie welke medicatie verstrekt en in welke doseringen. Neem deze overzichten ook mee naar de zorgverlener, zodat men precies kan zien wat verstrekt is. Dit kan dan voorkomen dat artsen onafhankelijk van elkaar middelen voorschrijven die niet goed samen gaan. Tevens is het goed om eens met de behandelend arts te kijken óf een eerder verstrekt medicijn nog nodig is. Soms slikt men deze langere tijd, waardoor de noodzaak wellicht verdwenen is. Het aanpassen van de leefstijl zou ook een goede oplossing kunnen zijn om één of meerdere medicijnen vaarwel te kunnen schrappen. Denk hierbij aan gezonder eten en meer bewegen om zo de noodzaak voor bloeddrukmedicatie te ondervangen.

Wanneer mensen al een tijdje medicijnen hebben, kan het zijn dat er ook nog oude medicijnen blijven liggen wanneer de klachten verdwenen zijn. Uiteraard is het belangrijk om medicatie altijd volgens recept geheel af te maken, zeker bij antibiotica moet de gehele kuur ook écht geslikt worden. Wanneer er toch nog oude medicijnen zijn, lever deze dan wel in bij de apotheek. Mensen spoelen ze nu nog geregeld door het toilet, wat alleen maar zorgt voor een verdere stijging van de kosten voor rioolwaterzuivering. Het netjes inleveren van oude medicijnen zorgt ook dat deze niet zomaar rond gaan zwerven of verloren kunnen worden. Het is dus onze collectieve verantwoordelijkheid om bewust om te gaan met medicijnen: slik ze volgens recept en lever ze in wanneer ze overbodig zijn.

Pen