Het correct recyclen van apparatuur is een stukje duurzamer.
Het correct recyclen van apparatuur is een stukje duurzamer. Foto:

Jan Ligthart deelnemer E-Waste race

"Sinds er een artikel in de Twentsche Courant Tubantia over de E-waste-Race waaraan de Jan Ligthartschool deelneemt online heeft gestaan loop het echt storm", zegt Julian Ganzeboom, leerkracht van groep 8. "Het ene na het andere telefoontje kwam binnen van mensen die aangaven nog wat te hebben liggen zoals telefoons, een ipad, printer, tablet, computerscherm, enz. Twente Milieu heeft nu al 15 containers vol opgehaald."

BORNE - De school werd benaderd door de E-waste Race. Ze hebben twee jaar geleden al aan de Textiel-Race meegedaan. Toen werd er textiel ingezameld en nu is het elektronisch afval. Gestart is er met een voorlichting van de E-waste Race die de leerlingen van groep 7 en 8 kwam uitleggen wat nu eigenlijk elektronische afval is, wat valt er wel en wat valt er niet onder, waarom is het belangrijk dit allemaal in te zamelen. De kinderen waren verbaasd om te horen hoeveel onderdelen uit bijvoorbeeld een mobiele telefoon opnieuw gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden. Ook kregen ze een filmpje te zien van grote bergen elektronisch afval in bijvoorbeeld Afrika als er niet gerecycled wordt. 

Julian: "Wij als school vinden het heel belangrijk dat de kinderen beseffen hoe belangrijk het is."

Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffen schaarste, hergebruik en recyclen. Op deze manier willen de scholen een steentje bijdragen aan het circulair maken van Nederland. Mensen kunnen hun elektronisch afval bij de school brengen. Ook kunnen zij afval telefonische aanmelden via www.ewasterace.nl en dan kunnen kinderen het ophalen bij de mensen thuis.

Julian: "En dat ophalen is geen enkel probleem, de kinderen melden zich spontaan aan om in groepjes van twee (ze mogen niet alleen de deuren langs) of meer het elektronische afval op te halen. Er is zelfs een groep die op een middag uit zichzelf de wijk ingaat met een Otto bij zich die ze later weer helemaal vol terugbrengen. Het is gigantisch wat de mensen allemaal op zolder hebben liggen.

Het scheelt natuurlijk dat ze de enige Bornse school die mee doet aan de actie waardoor ze heel Borne kunnen bestrijken. De wijk waar de school staat hebben ze inmiddels wel gehad en nu gaan ze de rest van Borne langs. Ook komen de mensen uit zichzelf naar de school die allemaal iets bij zich hebben. Er is ook een prijs aan verbonden. Er worden punten gegeven die bijgehouden worden op een website waarop je de tussenstand kunt zien van alle andere scholen. Er zijn in Twente 10 scholen die aan de landelijke actie deelnemen. De nummer één wint een schoolreisje naar het Openlucht Museum in Arnhem. Momenteel staat de Jan Ligthartcshool op de eerste plaats. Deze strijd is ook goed voor de motivatie en is eigenlijk een heel educatief project geworden waarbij ze ook sociale vaardigheden leren en de groepssfeer doordat de kinderen na schooltijd gezamenlijk de wijk in gaan.

Afbeelding