Regio-directeur Danou Veenhof en wethouder David Vermorken tekenen de overeenkomst
Regio-directeur Danou Veenhof en wethouder David Vermorken tekenen de overeenkomst Foto:

Spoorwegonderdoorgangen komen er

Borne kent maar liefst vijf gelijkvloerse spoorwegovergangen die het dorp feitelijk in tweeën splitsen. Door duidelijke afspraken met ProRail, de politie etc. is het aantal storingen al flink afgenomen, maar is de grote regelmaat waarop de spoorwegbomen gesloten zijn door de drukke verbinding nog steeds een grote bron van ergernis voor de Bornse inwoners. En niet alleen voor de inwoners, maar ook voor de nood- en hulpdiensten die menig keer voor een gesloten spoorweg stonden en zo belemmerd worden in hun taak.

BORNE - Donderdag werd door wethouder David Vermorken en de regio-directeur Danou Veenhof een handtekening gezet onder en project plan voor een onderdoorgang van het spoor aan de Oonksweg en de Bornerbroekse straat.

Wethouder David Vermorken zei superblij te zijn dat het spoor straks in Borne een stuk veiliger wordt en dat je de ring rond Borne kunt slijten zonder een gelijkvloerse spoorweg te hoeven kruisen. Hij vond het super daarvoor nu een studieopdracht te kunnen tekenen waarmee ProRail aan de slag kan gaan om een erg mooi project te realiseren. een studiefase die ongeveer een jaar zal gaan duren. Gehoopt wordt dat het project dan in 2025/2026 gerealiseerd zal zijn.

ProRail regio-directeur Danou Veenhof vond dat het voor haar een feestje was om hier te staan en een handtekening te zetten om afscheid te nemen van twee overwegen. "De manier waarop we hier samenwerken vind ik erg bijzonder en als we zien welke stappen we gezamenlijk maken en in welk tempo dan worden we daar als ProRail heel erg blij van. Het geeft ons goede moed en veel vertrouwen dat we dit ook in de uitvoering samen blijven doen. We kijken hier enorm naar uit en hopen hier later weer te staan, maar dan te proosten bij de nieuwe onderdoorgang."

De spoorwegovergang in de Bornerbroeksestraat wordt een fietstunnel die aansluit op de fietssnelweg F35 waardoor deze een stuk veiliger wordt voor fietsers. Kosten 4,3 miljoen. Met de realisatie van de onderdoorgang aan de Oonksweg zijn de kosten op ruim 18 miljoen berekend. Of dit bij de huidige prijsstijgingen voldoende is is nog maar zeer de vraag.

Afbeelding