De zegening voor een veilig en productief jachtseizoen is een vaste traditie.
De zegening voor een veilig en productief jachtseizoen is een vaste traditie. Foto: Shutterstock

Enschedese jagers houden weer hun Hubertusviering in Beckum

De jacht kent veel mooie en bijzondere tradities; zo ook de Enschedese Jagersvereniging. Zij houden naar goed gebruik op zondag 6 november weer de jaarlijkse Hubertusviering. Deze zal evenals voorgaande jaren gehouden worden in de sfeervol versierde RK Heilige Blasius kerk in Beckum. De zeer gewaardeerde dominee Klaas van de Kamp, zal deze dienst weer in het Twentse dialect voorgaan.

BECKUM - De Enschedese jagers verwelkomen ook weer enkele bijzondere gasten voor deze speciale viering. Zo verzorgen de Franse jachthoorngroep 'Les Trompes des Quartre-Vents' en de 'Twentse Jachthoornblazers' de muzikale begeleiding zowel binnen als buiten de kerk. De organist en het kerkkoor van R.K. Heilige Blasius zullen deze dienst begeleiden. Na afloop zullen de jachthonden voor hun werk de zegen krijgen.

Aansluitend aan de kerkdienst in de R.K. Heilige Blasius is men van harte welkom bij Het Wapen van Beckum om gezellig, samen met alle bezoekers, te genieten van een kopje koffie, hapjes en drankjes. De start van de dienst is om 14.00 uur, waarna men rond 15.30 uur eindigt met de zegening van de honden en het afsluitende samenzijn bij het Wapen van Beckum. Uiteraard hoopt het bestuur van de vereniging weer op veel deelname aan deze mooie traditie.


De Sint Hubertusvieringen zijn een vaste traditie voor veel jagers en clubs. De heilige Hubertus van Luik (655-727) was de laatste bisschop van Maastricht en de eerste van Luik. Hij trok zich volgens de overlevering na de dood van zijn vrouw Floribanne terug in de Ardennen om een jagersbestaan op te pakken. Hij zou vanaf de vijftiende eeuw hierdoor beschouwd worden als patroonheilige van de jacht. Op 3 november viert men zijn naamdag. Hoewel ook onder de jagers het kerkbezoek ongetwijfeld afgenomen is door de eeuwen heen, zien zij het wel als een mooie traditie om in ere te houden.


Kijk voor meer informatie ook op: www.enschedesejagersvereniging.nl

Pen