Neerslagtekort nog niet weg

TWENTE - De lange, droge zomer dreigde dit jaar voor concrete watertekorten te zorgen. Mede dankzij de diverse maatregelen én oproepen om het rustig aan te doen kon dit vermeden worden.

De afgelopen twee weken viel er ook in Twente gelukkig weer de nodige regen. Met name in het noordelijk deel van het werkgebied van Waterschap Vechtstromen nam het neerslagtekort flink af. In Twente blijft dit nog wat achter; er viel hier namelijk nog steeds minder neerslag dan gemiddeld voor deze tijd voor het jaar.


Met name de hoge Twentse zandgronden kampen nog steeds met een relatieve droogte. Hier is men namelijk geheel afhankelijk van regenval voor de watervoorraad. De Waterstanden in de Rijn en IJssel hebben zich wel goed weten te herstellen de afgelopen tijd, waardoor er ook weer meer water toegelaten kan worden in het Twentekanelensysteem. Eerder plaatste men zelfs een extra pomp bij om voldoende water aan te kunnen voeren, maar deze is inmiddels niet meer nodig.


Het Waterschap Vechtstromen hoopt in elk geval op een nat najaar en winter, zodat we komend jaar niet direct met een tekort starten.