Afbeelding

Bijzonder Borne is uniek fotoboek

Algemeen

U kent ze natuurlijk allemaal nog, de voetbalplaatjes die verzameld konden worden in een speciaal daarvoor gemaakt boek. In Borne gaan ze nu hetzelfde doen, maar dat niet met plaatjes van voetballers (op één na, voetballer Wout Weghorst) maar met foto’s over de geschiedenis van Borne, Hertme en Zenderen. Op initiatief van Hendrik Jan Huls en Robert Wallerbosch werd reeds in 2020 de Heemkundevereniging benaderd met het idee. Door corona kwam het echter in de ijskast te liggen om het in 2022 weer op te pakken.

BORNE - Het moest een samenvatting worden van de geschiedenis van het dorp. Het ging daarbij om teksten en foto’s. Samen met het schrijverscollectief is hier het afgelopen jaar hard aan gewerkt en inmiddels is het boek, getiteld ‘Bijzonder Borne’, klaar. Het is een prachtig boek geworden met 24 onderwerpen uit de historie met daarbij ruim 250 foto’s. Zo komt Boris de mammoet aan bod, maar ook de Joodse gemeenschap, de Pinksterbruidjes, wijken en buurten, de muziek- en zangverenigingen en uiteraard de vele sporters die Borne op de kaart hebben gezet.

Annemarie Haak: “Het was een enorme klus, want Borne heeft een hele rijke historie en beperk je dan maar eens tot 24 onderwerpen. We hebben ons niet alleen beperkt tot de historie maar ook een link gelegd met de tegenwoordige tijd.” Een aantal foto’s is al afgedrukt in het boek en de overige kan men verkrijgen bij het kopen van boodschappen bij Plus Wallerbosch en Plus Huls van den Nieuwboer. Door te sparen en te verzamelen krijgt men zo een uniek boekwerk over Borne. Bij iedere 10 euro aan boodschappen krijg je een zakje met vier foto’s.

Binnenkort worden huis-aan-huis flyers bezorgd met daarop een waardebon waarmee het boek gratis bij de Plussupermarkten opgehaald kan worden en alvast één zakje met plaatjes om te beginnen. De actie start op maandag 26 maart en dan kunnen de boeken bij de Plusmarkten afgehaald worden. Ook zijn dan de plaatjes beschikbaar. Robert en Hendrik Jan roemen de inzet bij de realisatie van hun boek van Annemarie Haak en Frans Edelijn, zonder wie het boek er volgens hen nooit zou zijn gekomen en het vele werk van het schrijverscollectief van de Heemkundevereniging. Robert: “We hebben veel op de achtergrond meegekeken en gezien hoeveel werk het is.”

Na afloop van de actie zal er een grote ruilbeurs worden gehouden om op die manier de plaatjes te ruilen en het boek compleet te krijgen. Het ligt voor de hand dat je dubbele exemplaren in je bezit krijgt die je dan op deze beurs kunt ruilen met anderen die wel het bij jou nog ontbrekende plaatje hebben plaatje hebben. Of jij hebt net die plaatjes die zij nodig hebben om hun boek compleet te maken. De plek waar deze ruilbeurs plaats vind wordt nog nader bekend gemaakt.