Het zag er allemaal zo mooi uit, maar verdergaan met huidige ontwerp is maatschappelijk onverantwoord
Het zag er allemaal zo mooi uit, maar verdergaan met huidige ontwerp is maatschappelijk onverantwoord Foto:

Huidig ontwerp 't Wooldrik te duur

Het college van burgemeester en wethouders heeft een moeilijke beslissing moeten nemen. Doorgaan met project ’t Wooldrik op basis van het huidige ontwerp vindt het college maatschappelijk onverantwoord. 

BORNE - Dit is de kern van het voorstel dat het college aan de gemeenteraad heeft gedaan waarvan het college bewust is van de grote impact hierop voor kinderen, sporters, scholen, verenigingen en andere betrokkenen in onze gemeente en in Borne West in het bijzonder. 

Verantwoordelijk wethouder David Vermorken is niet blij met deze ontwikkeling. ‘Sport en onderwijs zijn van groot belang voor onze inwoners. De afgelopen jaren is er door iedereen hard gewerkt aan dit project. We moeten echter ook eerlijk zijn naar onze inwoners en alle betrokkenen. Zowel de kosten als de risico's zijn echt te hoog. Daarmee is doorgaan met het huidige ontwerp maatschappelijk onverantwoord.' 

Niet doorgaan met het project heeft gevolgen voor zowel de sportverenigingen als de scholen Jan Ligthart en 't Oldhof. Een nieuw sportcomplex is noodzakelijk om de sportverenigingen te blijven bedienen en bewegingsonderwijs aan te kunnen bieden. Sportwethouder Vermorken: ‘Het is voor al die sportverenigingen en hun vrijwilligers enorm frustrerend dat het nu langer wachten is op een nieuw sportcomplex. Voor de kinderen en onderwijsteam van de Jan Ligthart en ’t Oldhof geldt dat net zo goed, want ook het onderwijs in Borne-West heeft een nieuwe locatie nodig."

Stichting Brigantijn zou met de nieuwbouw de scholen Jan Ligthart en 't Oldhof fuseren. Ralf Dwars, voorzitter college van bestuur Brigantijn: ‘Met begrip voor de afweging zijn we teleurgesteld dat het project niet door kan gaan in de huidige vorm en de planning weer niet gehaald is. Brigantijn wil echter niet wachten op nieuwe plannen en zegt daarvoor geen tijd te hebben en lijkt nu te gaan voor nieuwbouwplannen aan 't Ridderspoor. 

Ook bij de sportverenigingen die gebruik maken van 't Wooldrik is de teleurstelling groot. Ze verwachten hierdoor leden te verliezen en er wordt zelfs gesproken over de doodsteek voor sommige verenigingen. Door de slechte vloer in de blaashal is doorsporten in die hal geen optie voor de verenigingen. Ook het ontbreken van een kantine in beide hallen is volgens hen een gevoelige aderlating op zowel sociaal als financieel gebied.

Veel verenigingen komen hierdoor in de problemen


Projectrisico’s zijn te groot 

Eind januari jongstleden heeft de aannemer de definitieve prijs afgegeven voor de verdere realisatie van het project. De projectkosten vallen veel hoger uit dan door de gemeenteraad beschikbaar gestelde financiële middelen. Kostenverlagende optimalisaties in het ontwerp hebben helaas niet geleid tot beduidend lagere kosten.

Een flink aantal zaken van het ontwerp moet nog verder worden uitgewerkt. Daarnaast is een ander groot risico dat het nieuwe complex op een kwalitatief goede wijze moet worden geïntegreerd met het bestaande zwembad en sporthal 2. Zowel bouwkundig als installatietechnisch zou het één gebouw moeten worden. Ook stelt de brandweer strengere regels aan de brandveiligheid waardoor een andere dakopbouw noodzakelijk is. Verder zijn er risico's op het gebied van het aantreffen van asbest in de fundatie bij de sloopwerkzaamheden en het aantreffen van bodemverontreiniging. Voor project 't Wooldrik heeft de gemeente jaarlijks € 1.056.000 begroot. Omdat de totale kosten van het project zijn gestegen en de risico's afgedekt moeten worden zou hier per jaar minimaal driekwart miljoen bijkomen. Dat is ongeveer 70% meer dan oorspronkelijk begroot. Gelet op de aard en omvang van project 't Wooldrik is aannemelijk dat zich tijdens de uitvoering nog andere kosten voordoen. De gemeentelijke begroting kan dit niet dragen.


Hoe nu verder? 

Het college vindt dat sport en onderwijs prioriteit hebben en dat er voor beide een goede en snelle oplossing komt. Voor een financieel beheersbaar project is het noodzakelijk dat het project teruggaat naar de tekentafel. Voor het zomerreces wordt een concreet voorstel van de voorkeursdenkrichting ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd. ‘We hebben niet de luxe om ons verdere vertraging te veroorloven voor kinderen, sporters, scholen, verenigingen en betrokkenen. Het is essentieel dat wij op korte termijn een oplossing vinden. Zodra hier meer over bekend is, zullen we ook onze inwoners hierover informeren', aldus Vermorken.

Afbeelding