Arie en Henny van Harten met loco burgemeester Michael Geerdink. Inzet: Het fotoboek van hun trouwdag
Arie en Henny van Harten met loco burgemeester Michael Geerdink. Inzet: Het fotoboek van hun trouwdag Foto:

Echtpaar van Harten 6o jaar getrouwd

Het liep maar door ten huize van de familie van Harten. Het leek wel of heel de buurt was uitgelopen om Arie van Harten en Henny Maassen van den Brink te feliciteren met hun diamanten huwelijk en bloemen en andere cadeaus te schenken. 

BORNE - Tel daarbij nog de vele vrienden en familieleden op en het gebak was niet aan te slepen. De kamer en de keuken zaten vol. Onder hen zuster Josephine die samen kwam met het eerste gezin waarvoor destijds Arie de opvang regelde bij de noodopvang in Borne. Zuster Josephine: "Hij was heel wijs in zijn adviezen en is door zijn inzet en betrokkenheid erg belangrijk voor de noodopvang geweest."

Burgemeester Jan Pierik moest door privéomstandigheden verstek laten gaan waardoor loco burgemeester Michael Geerdink het echtpaar namens de gemeente kwam feliciteren en verrassen met een mooie bos bloemen. Ook kreeg het echtpaar de officiële huwelijksakte van zestig jaar geleden uit zijn handen.

Ze werden beide in Wierden geboren waar ze ook dezelfde basisschool bezochten. Arie raakte bevriend met de broer van Henny. Arie: "We wisten toen natuurlijk niet dat dit allemaal zou gebeuren, maar zo is het wel begonnen. Toen natuurlijk nog niet, maar in mijn diensttijd zijn we met elkaar uitgegaan. In 1961 zijn we, wat toen nog normaal was, verloofd en twee jaar later getrouwd." Het gezin werd uitgebreid met twee dochters en een zoon die voor vier, inmiddels ook al volwassen, kleinkinderen hebben gezorgd.

Na zijn studie elektrotechniek begon voor Arie het werkzame leven bij Philips in het natuurkundig laboratorium. Na zijn diensttijd is hij daar weer teruggekomen waardoor ze naar Eindhoven verhuisden. Voor het gevoel van Henny was dat zelfs een 'emigratie', ze voelde zich er niet echt thuis. Toen Arie bij Philips als software-engineer werk kreeg in Apeldoorn verhuisde het echtpaar zeer naar de zin van Henny naar Ugchelen en later naar Eerbeek. Vervolgens ging Arie bij, toen nog, Hollandse Signaal werken en verhuisden ze naar Borne.

Arie: "Dat hadden we toen beter niet kunnen doen, want ik werd door Hollandse Signaal gedetacheerd in Apeldoorn waardoor ik kilometer-technisch gezien beter daar had kunnen blijven." Hij voegt er meteen aan toe dat ze tot op de dag van vandaag nooit spijt hebben gehad van de verhuizing en zich ontzettend thuis voelen in Borne.

Via cursussen bij IBM en vooral door veel op te steken van daar werkzame Amerikanen bekwaamde hij zich verder in de software-enginering. Arie: "Computers waren toen nog hele grote kasten. In het geheugen kon je zelfs rechtop in staan. Tegenwoordig zit alles in je broekzak." Na zijn pensionering in 1993 kwam Arie in contact met het AZC waar hij zich als vrijwilliger vooral bezighield met de juridische zaken. Hij zet zich al ruim dertig jaar in voor Vluchtelingenwerk, heeft een verleden in de kerkenraad en is nog actief bij het PCOB. Ze wonen al die tijd in Borne nog steeds op hetzelfde adres en ondanks dat Henny wat slechter ter been is, op zichzelf.

Afbeelding
Afbeelding