Wilma Witteman
Wilma Witteman

B.L.A.U.W, erg interessante expositie

Algemeen

Wilma Witteman, conservator van het Bussemakerhuis museum, heeft zich in korte tijd de historie van het blauwverven en blauwdrukken van textiel eigen gemaakt. Tijdens een rondleiding vertelt zij enthousiast en met veel kennis van zaken over de geschiedenis en de vele mogelijkheden van dit oude ambacht. Het ambacht is zo goed als uitgestorven en opgenomen op de lijst van Immaterieel Wereld Erfgoed van de Unesco.

BORNE - De tentoonstelling is geïnspireerd op het onlangs verworven patroon- en receptenboek uit 1811 van Johannes Mulder, een gerenommeerd blauwdrukker en verver uit Borne. Zijn historische patronenboek met receptuur uit 1811 bevat ontwerpen die nog steeds actueel zijn. Het boek dat al eeuwen binnen de familie was werd tweeëntwintig jaar geleden door Thea Schoenmaker Mulder aan de Heemkundevereniging geschonken. Daar is het een tijd blijven liggen tot iemand de meerwaarde van het boek zag en het in 2022 aan het Bussemakerhuis schonk.

“Wat de tentoonstelling ook uniek maakt is dat we een aantal hele mooie bruikleengevers hebben gevonden waarvoor we bijna heel Nederland hebben afgereisd,” vertelt directeur van het museum Liesbeth Hassink. “Omdat er zo ontzettend veel onderzoek in zit is besloten de tentoonstelling tot december te laten staan, dit verdiend gewoon de aandacht.”

Johannes Antonius Mulder is in 1797 afgestudeerd als blauwdrukverver in Ahaus. Een erg dure opleiding die 250 gulden kostte. Een voor die tijd erg hoog bedrag. Na zijn studie heeft hij zijn blauwververij gesticht. Naast blauwverver was Johannes Mulder logementhouder en kruidenier en op latere leeftijd ook nog kastelein van de Halve Maan. Hij had heel veel grond en huizen in Borne onder andere was hij eigenaar van de Klopjeswoningen. Mulder was dus een vermogend man. In 1811, het jaar waarin Borne een gemeente werd, heeft hij het patronenboek gemaakt. Het is van geschept papier uit de Watermolen in Ootmarsum.

Blauwdruk 
Blauwdruk is een eeuwenoude uitsparings-techniek om stoffen te bedrukken met prachtige indigoblauwe kleuren en verfijnde patronen. Na het aanbrengen van een stempelpatroon met een pasta, wordt de stof ondergedompeld in het verfbad. Bij het uithalen komt er zuurstof vrij en krijgt de stof de blauwe kleur, een wonder. Daarna wordt de pasta eruit gewassen zodat het patroon zichtbaar wordt.

Blauwdruk is in het verleden zo populair geworden omdat kleding kostbaar was. Het verven van kleding was goedkoper dan het kopen van nieuwe. Veel recepten zijn bewaard gebleven. Hieruit blijkt dat blauwdruk verven een vaardigheid is waarvoor veel natuurlijke grondstoffen nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken. De originele stempels en diverse grondstoffen die bij het blauwverven worden gebruikt, zijn te zien in het museum. Bezoek het museum van 20 mei tot en met 30 november 2023 en laat u inspireren door de schoonheid en het vakmanschap van Blauwdruk!