Afbeelding

Samen Kerken: Lijdenstijd en kunst

Column

Op vrijdagmiddag 8 maart heb ik in Hengelo Statons of the Cross gezien. Een groots opgezet kunstproject met hedendaags-artistieke uitwerkingen van de 14 klassieke kruiswegstaties. Alle geplaatst in of bij bijzondere locaties. Het wandelen langs de locaties een bijzondere ervaring. De moskee was niet toegankelijk in verband met het Vrijdaggebed. Op de zaterdagmiddag is deze wel open, maar dan is in verband met Sabbath de Joodse Begraafplaats gesloten.

Ik raakte onder de indruk van de kunstwerken van internationale en regionale kunstenaars. Het zijn grotendeels indringende video-installaties. Zo is er een heel kwetsbaar videowerk te zien van collega ds. Arent Weevers uit Hengelo in de Brandweer. In het gebouwtje voor de Joodse Begraafplaats aan de Dennenbosweg is een grafisch werk te zien van de Bornse kunstenares Fré Cohen, wier aardse leven eindigde op 12 juni 1943.

Nog tot het einde van de Veertigdagentijd op is Statons of the Cross te zien op vrijdag- en zaterdagmiddag van 12.00 - 16.00 uur in en om de binnenstad van Hengelo. Kijk voor meer informatie maar eens op www.waterstaatskerk-hengelo.nl Het project is zeer de moeite waard!

In de Oude Kerk in Borne is sinds januari een tentoonstelling te zien van de schilder Karel Leusink, oud-tandarts in Borne, momenteel woonachtig in Doorn. Zijn werken zijn nog te zien tot en met 7 april. Op die dag is de kerk ook open op de zondagmiddag van 14.00 – 16.00 uur.

In de Stille- of Goede week zullen we in de Oude Kerk in vieringen s=l staan bij een werk van Leusink.

Op Witte Donderdag (28 maart, 19.30) zal zijn grote tweeluik Het Laatste Avondmaal centraal staan, op Goede Vrijdag (29 maart, 19.30) gaan we kijken naar Gekroonde Christus, die zowel een doornenkroon als een gouden kroon draagt. Dit zijn vieringen van de Protestantse gemeente, waarbij uiteraard iedereen van harte welkom is, evenals bij de verschillende vieringen van Witte Donderdag tot en met Paasmorgen in de verschillende parochies en gemeenten in Borne-Hertme-Zenderen.

De Raad van Kerken hier ter plaatse organiseert op de maandag-, dinsdag- en woensdagavond van de Stille Week korte passiebijeenkomsten. In die van de maandag in de Oude Kerk (25 maart, 19.30) kijken we naar het fascinerende werk Van Karel Leusink Jezus : Je-Zus, Je-Broer. Een heel ‘inclusieve’ Jezus, die ons vriendelijk aankijkt en naar ons lacht. Een andere invalshoek dan de veelal Lijdende Christus die wij meestal te zien krijgen in de Lijdenstijd.

Op de dinsdag (26 maart, 19.30) komen we samen in de Doopsgezinde Vermaning (Ennekerdijk 31) waar de nadruk zal liggen op de stilte. Van daaruit wandelen we in s=lte naar de Mariakapel, om daar -opnieuw in stilte- een kaarsje aan te steken. Op de woensdag (ook weer 19.30) zijn we in de Parochiekerk van Zenderen, waar we langs de 14 klassieke staties van de Kruisweg zullen trekken.

Op het eigenlijke moment voor de Kruisweg, de Goede Vrijdag (29 maart) is er om 15.00 uur gelegenheid om langs de kruisweg aan de buitenmuur van het voormalig Karmelitessenklooster te gaan.

Ik wens ons allen een zegenrijke Goede Week!

ds. Johan Meijer

samen kerken

Afbeelding
De Week van de Stenen Winkel: Bos Bedden is lokaal betrokken 18 uur geleden
Afbeelding
Vakantiegeld komt eraan! 19 uur geleden
Afbeelding
Veilig op weg met de E-Bike 11 mei, 12:36
Afbeelding
Repaircafé in De Letterbak zaterdag 10 mei, 12:34
Afbeelding
Themashoppen in Borne 10 mei, 12:07
Het mobiele ontdekkingslab Avatopia van Roos Groothuizen is ook aanwezig in Schouwburg Hengelo. Ontwerp een eigen avatar!
Jeugd creëert eigen Maak Experience in het theater 9 mei, 13:29
John en Irene Pigge.
De Koffiekaravaan doet mee met de 'Week van de Stenen Winkel' 9 mei, 12:26
Afbeelding
Nieuws van het postduivenfront 8 mei, 11:32