Let ook zeker goed op kinderen rond de barbecue; ze kunnen snel gewond raken of een barbecue omver lopen.
Let ook zeker goed op kinderen rond de barbecue; ze kunnen snel gewond raken of een barbecue omver lopen. Foto: Shutterstock

Geniet (brand)veilig van de barbecue

Algemeen

De afgelopen week rook je het al weer veel in de Twentse buurten: de barbecue ging weer aan! Zodra de temperatuur boven de 20 zit, verruilt de Twentenaar graag de keuken voor de achtertuin. Maar helaas maken jaarlijks mensen ook veel fouten op het gebied van brand- en voedselveiligheid. Vaak met vervelende gevolgen.

TWENTE - Barbecueën is populair in Nederland. Op de lange zomerse dagen genieten we graag van vlees, vis en kip van eigen barbecue. Helaas heeft lang niet ieder avondje barbecueën een goede afloop. Jaarlijks lopen tientallen mensen letsel op als gevolg van brand. Soms met permanente gevolgen. De Brandweer Twente en GGD Twente geven daarom ook jaarlijks tips om veilig en gezond te barbecueën.

Dat de tips geen overbodige luxe zijn bewijzen de nieuwsberichten in de warme maanden. Jaarlijks zien we mensen die ernstig gewond raken door ontploffende gasflessen, steekvlammen of andere problemen. Eén van de dingen die mensen vaak fout doen: plaats de barbecue buiten op een solide, vlakke ondergrond. Ook wanneer het dreigt te regenen. Rook van de barbecue is schadelijk wanneer deze binnen staat. Zorg dat de barbecue ook op veilige afstand staat van schuttingen, schuren, heggen, partytenten en tuinmeubilair. Gaat de barbecue voor het eerst aan dit seizoen? Kijk dan goed of er zich niet iets raars genesteld heeft - afgelopen week ontdekte een inwoner van Zeddam een twee meter lange rattenslag in zijn barbecue!

Zorg dat er een blusmiddel in de buurt is, zoals een emmer zand. Andere algemene tips zijn om niet met ontbloot bovenlijf te barbecueën (u weet wie u bent...) draag altijd een schort of loszittende kleding om letsel door spatten en vonken te voorkomen. Hou kinderen en huisdieren uit de buurt van de barbecue.

Bij de gasbarbecue is het belangrijk om de gasslang goed te controleren op eventuele gaatjes, evenals de datum op de gasfles. Zet de gasfles altijd goed rechtop en steek de barbecue aan op het moment dat je de gaskraan opendraait. Bij de elektrische barbecue is het belangrijk om alert te zijn op het risico van kortsluiting. Rol eventuele kabelhaspels helemaal af en controleer het warmte-element regelmatig op roest en slijtage. Bij de barbecue op kolen of briketten is het verstandig om alleen een aanmaakblokje te gebruiken; geen spiritus of dergelijke middelen.

De GGD Twente adviseert om goed te letten op voedselveiligheid. Hou borden en bestek met rauw en gekookt vlees gescheiden om kruisbesmetting te voorkomen. Gooi eten dat langer dan twee uur buiten de koelkast weg; zo voorkomt u voedselvergiftiging. Dit kan een vervelend staartje geven aan een verder zo gezellig verlopen weekend.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 10 uur geleden
Afbeelding
Hebt u een dagje uit gewonnen? 15 uur geleden
De grote groep vrijwilligers met rechts Theo Vlaskamp en Maia Verheijen
Zuinig op het kerkhof in Zenderen toekomstbestendige begraafplaats 16 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak bij Bos Bedden Nijverdal 24 apr, 13:16
De 'drie gezichten' van het Sociaal Hus: Natalja, Sharon en Tom.
Kansen voor organisaties en inwoners 24 apr, 11:12
De wethouder mocht een deel van de oude muur naar beneden halen.
Sloop het Wooldrik gestart 23 apr, 16:22
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 23 apr, 14:11
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 23 apr, 14:10