Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen. Foto: Jet Vroege

Veilig naar een evenement

Uitgaan

REGIO - Het voorjaar staat weer voor de deur en de zon gaat weer vaker schijnen. Dat betekent dat het weer tijd is voor een straatfeest, de buurtbarbecue, diverse festivals en andere evenementen. Veiligheidsregio Twente geeft je advies hoe je dit veilig laat verlopen.

Gezellig met buren, vrienden of familie genieten van een tuin- of straatfeest. Of met je vrienden naar een festival. Genieten! Toch is het verstandig om van tevoren na te denken over jouw veiligheid en van de mensen om je heen. Want er kunnen situaties ontstaan die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn. Denk aan noodweer of paniek in de menigte. Wat kun je zelf doen? 

Denk vooruit 

Tijdens grote evenementen zijn er veel mensen tegelijk op een kleinere oppervlakte. Ga goed voorbereid op pad door van tevoren informatie op te zoeken over het evenement. Bijvoorbeeld via de website of social media. Zo ben je op de hoogte van het laatste nieuws en weet je wat je kunt verwachten. En check vooraf de weersvoorspelling, zodat je je ook daarop kunt voorbereiden. Kijk altijd waar de nooduitgangen zijn, let op de bewegwijzering en EHBO-posten. Ben je met meerdere mensen? Spreek dan een ontmoetingsplek af voor het geval je elkaar kwijtraakt. 

Doen bij paniek in menigte

Er kan iets gebeuren, waardoor je snel het terrein moet verlaten. Zo’n situatie kan zorgen voor paniek en daardoor kan het zijn dat de ontruiming van het terrein nog langer duurt. Of zelfs dat mensen onder de voet worden gelopen en daardoor gewond raken. Wat moet je doen in zo’n situatie? Blijf rustig, volg aanwijzingen van de organisatie en hulpdiensten op, loop met de mensenstroom mee, bel 112 als er gewonden zijn en er nog geen hulpdiensten zijn. Tot slot: help elkaar, als dat kan. Til kleine kinderen op en help mensen die slecht ter been zijn. 

Bescherm je oren

Het geluidsniveau op evenementen is meestal hoger dan 80 decibel. Daarom is het verstandig om je oren te beschermen om gehoorschade te voorkomen. Gebruik oordoppen met muziekfilter. Op deze manier hoor je de muziek nog steeds goed en kun je nog gemakkelijk communiceren met je vrienden. En houd voldoende afstand tot de speakers. Twee meter extra afstand kan al zo’n 10 decibel schelen. Wees zuinig op je oren! Meer weten? Ga naar www.ilovemyears.nl

Afbeelding
Sing-in met Koor Cantabile 7 mei 11 uur geleden
Afbeelding
Vlaggen op 4 en 5 mei: hoe hoort het? 3 mei, 11:26
Stadtpark Rheine
Uitnodiging Europamanifestatie in het Stadtpark in Rheine 2 mei, 11:58
Het cabaretduo Veldhuis & Kemper is één van de vele artiesten die komend seizoen naar Hengelo komen. Foto: Carli Hermes
Wat staat er in theaterseizoen '24-'25 op de Hengelose planken? 1 mei, 13:19
Het herdenken is ieder jaar weer een bijzonder moment.
Programma activiteiten 4 en 5 mei in Borne, Hertme en Zenderen 1 mei, 11:08
Afbeelding
Het heeft de koning behaagd 30 apr, 14:00
Afbeelding
Overpeinzing: het spook van oorlog waart door Europa 30 apr, 13:56
Afbeelding
Kom rondstruinen op Woonboulevard Almelo 30 apr, 13:53