De grote groep vrijwilligers met rechts Theo Vlaskamp en Maia Verheijen
De grote groep vrijwilligers met rechts Theo Vlaskamp en Maia Verheijen Foto:

Zuinig op het kerkhof in Zenderen toekomstbestendige begraafplaats

Algemeen

“Dat er iets moet gebeuren met de begraafplaats aan de Oude Kerkweg is evident. Vrij ouderwets en niet meer passend bij de wensen van deze tijd”, zegt Maria Verheijen, van het bestuur van de parochie OLV Onbevlekt Ontvangen in de Twentsche Courant Tubantia van 4 mei 2021. 

ZENDEREN - En nu was het zover, de feestelijke opening van het gerenoveerde kerkhof. En ze waren in grote getale aanwezig, de beheerder van het kerkhof, vrijwilligers en uitvoerders. Maria Verheijen heette hen namens het parochiebestuur van de parochie OLV Onbevlekt Ontvangen van harte welkom op dit volgens haar toch wel bijzondere moment. “Het heeft namelijk wel even geduurd voordat het project dat al in 2021 is begonnen kon worden afgerond.”

Belangrijke historie

Theo Vlaskamp was één van de 25 vrijwilligers die zich met de opknapbeurt van het Zenderense kerkhof bezig hield. “Wij voelen de verplichting om dit prachtig centraal in Zenderen gelegen kerkhof in stand te houden. Het is een stuk historie van de Zenderense gemeenschap die zich uit wanneer je over de begraafplaats loopt en je een afbeelding op de grafsteen ziet die je meteen met iemand associeert.” Hij roemde de vrijwilligers, maar ook bereidwilligheid en de medewerking van de inwoners en ondernemers van Zenderen.

Meer mogelijkheden

Mede door het nieuwe crematorium in Borne, waar ook veel Zendernaren gebruik van maken, willen ze ook hen de mogelijkheid te geven op het Zenderense kerkhof hun dierbaren bij te zetten. Ze hebben dit gedaan door een drietal vormen van asbestemming toe te voegen, drie ornamenten, het vergeetmijnietje, de tulp en de margriet, een grafheuvel en een honingraat. Ook is er nog een urnkeldertje gerealiseerd op de begraafplaats.

Toekomstbestendig

Vlaskamp: “We denken dat we op deze manier de begraafplaats toekomstbestendig hebben ingericht.” Aanvankelijk stond op de plaats van de huidige begraafplaats een afzonderlijke parochiekerk die in 1948 werd afgebroken. Het kerkhof biedt op dit moment plaats voor zo’n 300 laatste rustplaatsen waaronder dat van Monseigneur Kistemaker, de bisschop die werd geboren in 1813 en begraven in 1888.

Afbeelding
Sing-in met Koor Cantabile 7 mei 10 uur geleden
Afbeelding
Vlaggen op 4 en 5 mei: hoe hoort het? 3 mei, 11:26
Stadtpark Rheine
Uitnodiging Europamanifestatie in het Stadtpark in Rheine 2 mei, 11:58
Het cabaretduo Veldhuis & Kemper is één van de vele artiesten die komend seizoen naar Hengelo komen. Foto: Carli Hermes
Wat staat er in theaterseizoen '24-'25 op de Hengelose planken? 1 mei, 13:19
Het herdenken is ieder jaar weer een bijzonder moment.
Programma activiteiten 4 en 5 mei in Borne, Hertme en Zenderen 1 mei, 11:08
Afbeelding
Het heeft de koning behaagd 30 apr, 14:00
Afbeelding
Overpeinzing: het spook van oorlog waart door Europa 30 apr, 13:56
Afbeelding
Kom rondstruinen op Woonboulevard Almelo 30 apr, 13:53