Afbeelding

Overpeinzing: het spook van oorlog waart door Europa

Algemeen

We leven in onzekere tijden; het spook van de oorlog waart weer door Europa. Dat dit een impact op de gemoedstoestand heeft is duidelijk; tegenwoordig maakt zes op de tien Nederlanders zich zorgen over een mogelijke oorlog. In deze week van herdenking is het belangrijk om hier stil bij te staan. Eén van onze lezers stuurde het volgende gedicht in.

Oorlogswaan

Ben verdrietig en boos.
Voel me machteloos.
Dat schreef Robert Long,
doeltreffend in zijn Song.

Het wordt steeds beroerder om ons heen. Door rampen en oorlog, er is verdriet, angst en geween. Oorlog, de grootste vijand van onze aarde. Hij is bloeddorstig, wreed, crimineel. En heeft geen enkele waarde.

Kinderen zijn getraumatiseerd door oorlogsgeweld, hun vaders zijn vermoord op het slachtveld. Door granaten opengereten. In massagraven gesmeten.

Duizenden jonge mannen hebben de waanzin met hun leven betaald. is een mensenleven niet meer als een stuk land waard?

Kinderen wil men opleiden. Die tegen de zogenaamde vijand zullen strijden. Zij worden belogen en bedrogen. En hun jeugd wordt hun ontnomen. Dat waren ook Hitlers methoden. Het kostte miljoenen doden.

Wapens, maar ook soldaten houden oorlog in stand. Met deze waanzin gaat men voort tot de hele aarde brand. De wapenindustrie verdient miljoenen. Doet zaken met de dood. in veel landen op de wereld heerst armoede en grote hongersnood.

Voor de machtigen op aarde speelt geld geen rol. Voor oorlog voeren is de kan altijd vol. Mensenlevens tellen niet. Het gaat om macht, roem en profijt. Heeft men werkelijk het verstand verloren? Beter was het, zij waren niet geboren.

Ook de pharma-industrie is in het verband. En maakt zich door de oorlogsslachtoffers gezond. Medicijnen, krukken en verband. Kunstbenen en kunstarmen aan de lopende band.

Alles werd snel en nauwkeurig gerepareerd. Dan wordt er wraakzuchtig naar het front gemarcheerd. Men gaat blind achter de kanonnen zitten. Op halve kinderen en jonge vaders schieten. Zij worden als helden geëerd. Maar hun handen zijn met bloed besmeurd.

Duivels die met hun wapens regeren. De hele wereld in hun waan ruïneren. Wapentuig zal oorlogen verlengen. Liefde voor moeder aarde en onze medemens, zal ware vrede brengen.

Afbeelding
Expositie Bornse Kunstenaars 16 mei, 11:44
De belangstelling uit de buurt was groot bij de opening van de nieuwe speeltuin
De Dreef heeft een nieuwe speeltuin 16 mei, 11:33
Afbeelding
Plezier maken staat voorop bij leuke sportinstuif voor kinderen 15 mei, 14:27
Afbeelding
Nieuwe en veiligere containerwagen 15 mei, 14:21
Bram Suijker (midden) speelt Billy Pelgrim. Sophie Höppener en Jasper Stoop spelen in deze herneming de andere rollen. Foto: Sanne Peper
Theater Rotterdam speelt bejubelde Slachthuis vijf 15 mei, 13:20
Wethouder David Vermorken krijgt uitleg over de werking van de grote tanks waarin het water verwarmd wordt
Gasloze kleedkamers bij NEO 14 mei, 14:40
Afbeelding
Samen Kerken: Pinksteren 2024 14 mei, 13:38
Meyra verwelkomt u graag tijdens de open dagen op 24 en 25 mei.
Open dagen bij Meyra in Hengelo 14 mei, 13:29