<p>Irene Prigge bij de koffiebrander waarmee ze koffiebonen zelf branden</p>

Irene Prigge bij de koffiebrander waarmee ze koffiebonen zelf branden

(Foto: )

Het voelt of heel Borne op visite komt

BORNE - Sinds oktober 2017 kun je op het perron van station Borne terecht voor een bakkie heerlijke koffie van de vertrouwde kwaliteit van de Koffiekaravaan, makkelijk mee te nemen in de trein of bus. Ovenverse belegde broodjes met onder andere vleeswaren van de hoogste kwaliteit, maar ook aan andere lekkernijen is gedacht. Huisgemaakte muffins en koeken bijvoorbeeld.  

“John was altijd al gek van koffie”, zegt Irene. “We waren een keer bij een museum waar je zelf kon koffiebranden. Hij vond dat ontzettend leuk. Toen hij ook nog eens een collega kreeg die als hobby koffiebranden had werd hij er door gegrepen. Hij had vanaf het begin het plan om iets te beginnen in het al lang leegstaande pand bij het station.” Dit werd toch na lang aarzelen niet haalbaar geacht. Eerst werd er gedacht om in de schuur koffie te gaan branden maar dat vond John niks. Hij wilde graag laten zien hoe de koffie gebrand werd. Irene kwam met het idee om de koffiebrander op een wagen te bouwen. Het werd een supermooie ‘kar’, vandaar de naam Koffie’kar’avaan, waarmee ze op de markt in NIjverdal zijn gaan staan. Dit was wel leuk om te doen maar niet optimaal om koffie te branden met een gegarandeerde kwaliteit door de steeds wisselende weersomstandigheden. Irene: “Het kon er wel mee door, maar je kreeg die constante kwaliteit er niet in.”

De droom van John bleef echter sluimeren. Toen het pand leeg stond en John en Irene er weer eens een keer langskwamen kon hij het toch niet laten door de brievenbus naar binnen te kijken. Hij vond het nog steeds een prachtig pand en besloot er met de eigenaar te gaan kijken. In 2017 besloten ze het er op te wagen en werd de Koffiekaravaan, eerst nog een half jaar alleen in de weekenden, geopend. In 2018 ging dit over naar zeven dagen per week. Johns passie voor koffie heeft ook Irene aangestoken. Met veel overgave heeft ze John geholpen er werk van te maken. In de beginperiode werkten ze daarnaast allebei nog. Irene in de zorg als activiteitenbegeleidster voor verstandelijk gehandicapten en John als ICT-specialist bij het Leger des Heils. Irene is intussen fulltime in de zaak. Zij kreeg echter te kampen met de gezondheid waardoor twee banen te zwaar werd en ze zich volledig ging richten op de zaak. Er komen per dag toch zo’n duizend reizigers langs, vooral veel studenten, die nog even snel wat te drinken of te eten meenemen. 

“Koffie blijft de grootste business maar we koken nu ook verse afhaalmaaltijden, daghappen. Iedere maand hebben wij een ander menu met daarop een gevarieerd aanbod aan verse maaltijden. Ideaal voor mensen die alleen voor zichzelf koken, of voor wie het gewoon gemakkelijk vindt. Voor de prijs hoeft u het niet te laten. Een royale portie kost slechts €5,95!” zegt Irene. Het contact met mensen vindt Ingrid erg belangrijk. Irene: “Als het niet met mensen was zou ik dit werk niet leuk vinden. Je maakt hier van alles mee, je bent zelfs een beetje een aanspreekpunt geworden. Bijvoorbeeld iemand die door het arrestantencentrum bij het station werd gedropt die binnenkwam om te vragen of ze kon helpen met het opladen van zijn enkelband.

John en Ingrid Prigge zijn eigenlijk al met het verkopen van zelfgebrande koffie begonnen op de markt in Nijverdal. De koffie komt uit zes verschillende landen in balen van 62 tot 70 kilo en wordt in eigen beheer gebrand. Natuurlijk is het gebruikelijke assortiment aan snoep en frisdrank ook voorradig.

Heeft u een lunch nodig op locatie, dan willen wij die graag voor u verzorgen. Kijk op de bestellijst voor ons assortiment. In overleg kunnen wij eventueel bezorgen. Een leuk idee is aparte lunchtasjes met inhoud naar keuze. Ideaal voor tijdens een picknick!

Ook koken wij verse afhaalmaaltijden. Iedere maand hebben wij een ander menu met daarop een gevarieerd aanbod aan verse maaltijden. Iedere keuken komt wel zo’n beetje voorbij: de hollandse, maar ook de italiaanse en zelfs de griekse keuken. Kijkt u onder het kopje maaltijden wat het menu voor deze maand is. Ideaal voor mensen die alleen voor zichzelf koken, of voor wie het gewoon gemakkelijk vindt. Voor de prijs hoeft u het niet te laten: €5,95 voor een royale portie!De Koffiekaravaan en Philadelphia

Johns passie voor koffie heeft ook Irene aangestoken. Met veel overgave heeft ze John geholpen er werk van te maken, maar zomaar haar eigen passie, het werken met mensen met een verstandelijke beperking, de rug toekeren? Dat kon ze toch niet over haar hart verkrijgen. Dus nu is er een bijzondere combinatie ontstaan, waarbij het mes aan twee kanten lijkt te snijden. De Koffiekaravaan biedt mensen met een flinke afstand tot de arbeidsmarkt de kans om te stijgen op de participatieladder. Die lekkere nasi die u op vrijdag kunt halen? Dikke kans dat deze is gemaakt door Leonie!

Meer berichten