<p>De dames tonen plattelandskleding van vroeger</p>

De dames tonen plattelandskleding van vroeger

(Foto: )

Bijzondere kleding in het Koetshuis

Vijf modellen wandelen over een catwalk omzoomd door kaardenbollen naar het Koetshuis. Daar geeft kunstenaar Yvonne Denekamp uitleg over de kleding van de dames die herkenbare elementen vertoont uit de plattelandskleding van vroeger. De stroatrok, de borstrok en de noadzak zijn onder meer in alle creaties verwerkt, maar nu opnieuw toegepast. 

BORNE - Stoffen geverfd in natuurlijke materialen, in dahlia’s, hennep of uien. Heel herkenbaar is de beddensprei en het kapmutsje, geïnspireerd op de aloude knipmuts.

Deze modeshow maakt deel uit van de opening van de expositie in het Koetshuis. Dichters lezen voor uit eigen werk en leden van de Euregio Brassband omlijsten het geheel met muziek.

‘’Met deze combinatie willen we de verschillende vormen van kunst en cultuur versterken. Door samen te werken kun je je beter profileren’’, aldus Yvonne Denekamp. Samen met Marie jozé Soppe heeft ze aan deze expositie ‘’Textiel in beweging’’ gewerkt. Het is de tweede expositie van het tweetal. Eerder werden stoffen geëxposeerd die geverfd waren met natuurlijke producten. Dit keer kan het publiek zien hoe deze stoffen verwerkt zijn tot kledingstukken. Dit vanuit duurzaamheidsperspectief. Doeken die geverfd zijn met inheemse regionale planten. 

Tweede leven textiel
De planten die zijn geoogst op markante, historische plekken met een textiel verleden. ‘’Er is gebruik gemaakt van textiel die we een tweede leven toekennen. Hergebruik van o.a. lakens, damasten tafelkleden, spreien en het toepassen van oude handwerktechnieken’’. Die zijn verwerkt in bijzondere bewegende, de performance, en verstilde beelden, de expositie. De hedendaagse ontwerpen, beelden, zijn gebaseerd op authentieke historische Twentse plattelandskleding. Geen verspilling maar milieuvriendelijk, hergebruik van materialen. ‘’Aandacht voor natuur en duurzaamheid is onze missie. Bijzonder is dat deze expositie begeleid wordt met QR codes. Die de toeschouwer met audio commentaar, foto’s en geschreven tekst meeneemt op ontdekkingsreis. www.kunstopweg.nl vertelt de toeschouwer meer.’’

De Rode Draad heeft bewezen dat organisaties in Borne elkaar vinden. Dit moet zeker een vervolg krijgen aldus de kunstenaars. De sector kunst en cultuur heeft tijdens de coronatijd veel klappen gekregen. Om samen op te trekken kun je meer en je sterker profileren. Onze boodschap is ook om dit navolging te geven en eenzelfde importantie te geven als sport. Beweging van creativiteit in de breedste zin van het woord.

Bezuinigingen
Wethouder Martin Velten verrichtte de openingshandeling en ging in zijn toespraak in op de bezuinigingen in de kunst en cultuursector, die ook tijdens corona geen ondersteuning gekregen hadden. ‘’En dat terwijl kunst en cultuur toch belangrijke onderdelen zijn in de samenleving. ‘’Waar zouden we zijn zonder kunst en cultuur?’’ Hij prees de deelnemers van het project de Rode Draad en het Twents Textielfestival en opperde zelfs in gesprek te willen met deze mensen om de strijd aan te gaan tegen eenzaamheid. ‘’Sport, cultuur en kunst moet er voor iedereen zijn!’’

De dichters Monique Wilmer, Miriam Jacobs en Ingrid de Vos lazen gedichten voor uit eigen werk.

Meer berichten