<p>Het kanaal bracht goederen, werk en welvaart. Tegenwoordig is de scheepvaart ook onderdeel van de cultuurhistorische belevenis van onze regio.</p>

Het kanaal bracht goederen, werk en welvaart. Tegenwoordig is de scheepvaart ook onderdeel van de cultuurhistorische belevenis van onze regio.

(Foto: )

Lezing Emiel Stolp over scheepvaart in Twente

Twente staat niet bekend als een waterprovincie. Toch was transport per schip vanaf de vroege middeleeuwen belangrijk in Twente. 

HENGELO - Het begon met de vaart met kleine bootjes (zompen) op de Vecht, de Regge, de Berkel en de Dinkel. Zwolle, Deventer en Zutphen beconcurreerden elkaar fel om de Twentse markt in handen te krijgen. Toen de schepen groter werden, moesten er kanalen gegraven worden. Uiteindelijk kwam in de jaren 30 het Twente kanaal tot stand. Voor toeristen kan er in de zomer op een aantal plaatsen in Twente weer met zompen op de beken gevaren worden. Emiel Stomp geeft op maandag 29 november een lezing hierover, van 14.00 tot 16.00 uur bij NIVON aan de Lodewijkstraat 1 in Hengelo. Entree kost 3 euro, 2 euro voor NIVON-leden. QR-code verplicht. Aanmelden bij Rob Lehr, roblehr@hetnet.nl of 06-30 02 84 03.

Meer berichten