<p>Het is een uitdagende tijd voor alle Bornse ondernemers.</p>

Het is een uitdagende tijd voor alle Bornse ondernemers.

(Foto: )

Nu maar hopen op een strenge winter

Het is stil in de Stationsstraat. Het vuurwerkspandoek over de straat dat er enkele weken nog hing is verdwenen. Waar tot vóór de pandemie lange rijen wachtenden stonden om hun vuurwerk op te halen bij Eurosport zijn de deuren nu gesloten. Eurosport bouwde toen eind december de sportzaak volledig om tot winkel waar het bestelde vuurwerk afgehaald kon worden. 

BORNE - Toch stopt er op deze laatste dag van het jaar nog regelmatig een auto voor de deur of, vooral jeugdige, fietsers om te kijken of er misschien toch nog vuurwerk gekocht kan worden. Een bordje op de toegangsdeur laat wat dat betreft aan duidelijkheid niets te wensen over.

“Op de laatste zaterdag voor de lockdown, die we natuurlijk met z’n allen aan zagen komen, hebben we hier toch nog met vier man in de winkel gestaan en hebben we al het in voorraad zijnde categorie 1 kindervuurwerk verkocht”, aldus Jan Schefer. “Omdat er niet wat anders is nemen mensen in plaats van bijvoorbeeld 5 doos tolletjes nu wel 20 of 30 doos meer, de omzet in dat kleine spul is hierdoor twee keer verdubbeld”.  

Vreemd vindt Jan het dat bijvoorbeeld een bouwmarkt wel dit kindervuurwerk mag verkopen. Zelf heeft hij het restvoorraadje aan een plaatselijke snoepzaak verkocht die wel open mag zijn. Eurosport is nu nog maar de enige zaak in Borne die vuurwerk verkoopt vanuit een eigen bunker. Wel verwachten ze dat ook in de toekomst de verkoop van vuurwerk rendabel kan zijn, ondanks het verbod op het zwaardere vuurwerk. 

Het is volgens Jan niet te hopen dat de traditie van het vuurwerk compleet verdwijnt omdat volgens hem het illegale vuurwerk een enorme groei zal nemen omdat dan de echte criminaliteit zich er mee gaat bemoeien. Jan: “We hopen dit jaar op een strenge winter met natuurlijk de opheffing van de winkelsluiting na 14 januari, zodat we weer volop bezig kunnen de verkoop van schaatsen. Het slijpen van schaatsen is wel toegestaan, normaal gesproken toch zo’n 150 paar per week”. De dozen met nieuwe schaatsen staan opgestapeld; er is duidelijk ingekocht om niet ‘nee’ te hoeven verkopen als de wens om een strenge winter doorgaat.

Categorie 1 vuurwerk levert weinig gevaar op. Dit is vuurwerk met een laag geluidsniveau heeft en erg gebruikersvriendelijk is. Onder deze categorie valt vuurwerk wat buitenshuis, maar ook in een besloten ruimte of binnenshuis gebruikt kan worden. Denk hierbij aan knalerwten, trektouwtjes, confettibommen en fonteinen.

Meer berichten