Afbeelding

Samen Kerken: Troosten om te verbinden

Algemeen

Verbinden is een woord dat vele toepassingen kent, zoals een wond verbinden en dat is iets wat regelmatig plaatsvindt. Verbinden is tevens een woord dat vele keren verder gaat dan een wond verbinden. Wonden worden opgelopen in het leven van mensen; kleine wondjes, maar ook grote diepe wonden. Wonden van de geest die een leven van mensen kunnen beheersen; wonden die diepe sporen achterlaten in het leven van mensen. We kunnen denken aan ernstige ziektes, maar ook aan pijn die veroorzaakt wordt door het toedoen van gebeurtenissen als verlies van mensenlevens, echtscheiding, kwaadsprekerij, pesten (zowel bij kinderen als volwassenen), achtervolging, oorlog, geweld, uitsluiting uit de maatschappij, familieruzies, scheiding door emigraties en eenzaamheid door o.a. overheidsmaatregelen en miskenning. Zo zijn er nog veel meer oorzaken op te noemen.

“Geen leven hebben”

Liefde is ook een woord dat veel betekenissen kent, zoals verliefd zijn op, liefde voor je hobby, liefde voor de natuur, liefde voor je kinderen en kleinkinderen, liefde voor je leven. Allemaal hele mooie dingen in het leven, maar tevens dingen die ook omgekeerd kunnen werken als je niet verliefd bent, geen hobby’s hebt, de natuur niet kan liefhebben en als je “geen leven hebt”. Dat laatste komt vaker voor dan wij misschien denken; je hoort regelmatig iemand zeggen dat hij of zij “geen leven heeft”. Bovenstaande opmerkingen hebben betrekking op de wonden die geslagen zijn en steeds opnieuw worden geslagen omdat de oude wonden nog niet geheeld zijn. De Coronatijd met de daarbij behorende maatregelen hebben niet geholpen om het “Geen leven hebben” te verzachten, maar helaas dit geïsoleerde gevoel te versterken; als je daar dieper over nadenkt dan kunnen de koude rillingen je over het lijf lopen omdat er achter die gedachte heel veel ellende schuilgaat. We kunnen iemand tegenkomen die dagelijks geconfronteerd wordt met de gevolgen van “geen leven hebben”. Hoe gaan we daar dan mee om?

Verbinden, troosten en liefde zijn woorden die inhouden dat er een boodschap in zit; een boodschap aan hen die het niet meer zien zitten in dit leven; een boodschap aan hen die in stilte schreeuwen om een arm van liefde om hen heen; een boodschap van liefde die zij zo graag willen ontvangen. Zijn wij in Christus niet geroepen om onze naaste lief te hebben zoals Christus ons liefheeft? Het is de Geest van God, aan ons gegeven, die ons de liefde geeft. Is het niet aan ons om dan de mens, onze naaste, in nood te helpen en niet vanuit plicht, maar vanuit die liefde? Die liefde is in staat om te troosten. 

Die liefde kan diep geslagen wonden verbinden en genezen. Die liefde stelt ons in staat om boven onszelf uitgetild te kunnen worden, zodat wij onze naaste kunnen verbinden. Diezelfde liefde geeft ons de kracht om er te zijn voor onze naaste medemens. Laten we niet aarzelen als we het leed om ons heen zien, maar laten we de liefde in ons de voorrang geven; de wereld kan niet zonder! Troosten om te verbinden vanuit liefde; laten we daarvoor gaan.

Rob Hoogerhuis

Voorganger Baptistengemeente Borne

Samen kerken

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 10 uur geleden
Afbeelding
Hebt u een dagje uit gewonnen? 15 uur geleden
De grote groep vrijwilligers met rechts Theo Vlaskamp en Maia Verheijen
Zuinig op het kerkhof in Zenderen toekomstbestendige begraafplaats 16 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak bij Bos Bedden Nijverdal 24 apr, 13:16
De 'drie gezichten' van het Sociaal Hus: Natalja, Sharon en Tom.
Kansen voor organisaties en inwoners 24 apr, 11:12
De wethouder mocht een deel van de oude muur naar beneden halen.
Sloop het Wooldrik gestart 23 apr, 16:22
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 23 apr, 14:11
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 23 apr, 14:10