De activiteiten vergen de nodige planning, maar zullen zeker de moeite waard zijn.
De activiteiten vergen de nodige planning, maar zullen zeker de moeite waard zijn.

Vrijheid bewaken niet oorlogje spelen

Algemeen

‘’Het is juist in deze tijd belangrijk om te beseffen wat het inhoudt om in vrijheid te mogen leven! Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Eigenlijk hebben we daar de laatste jaren veel te licht over gedacht, we hebben bezuinigd op defensie omdat we dachten dat er nooit meer oorlog zou komen. Hoe naïef! We zien nu hoe plotseling van de ene dag op de andere alles kan veranderen. En daarom is het heel belangrijk dat we deze vrijheid vieren en de bevrijding herdenken.’’ Jan Matel kijkt mij met een doordringende blik aan. ‘’Dat is de reden waarom we doorgaan met onze organisatie van het Belevingstheater en de activiteiten die daar om heen hangen. Ook onze kinderen en kleinkinderen moeten ervan doordrongen worden dat vrijheid ons heilig is en dat we die moeten bewaken.’’

BORNE - Hij is zich terdege bewust van de situatie in Oekraïne, die wordt door de organisatie op de voet gevolgd. Het oorspronkelijke programma is dan ook op een aantal punten bijgesteld. Zo is de intocht met voertuigen van Keep them Rolling geschrapt en tevens het feest op de Koem. Dit is nu een samenkomst met muziek, een aantal sprekers en een hapje en een drankje. Een aantal scenes van het Belevingstheater worden voorzien van een kijkwijzer omdat ze behoorlijk impact kunnen hebben.

Het programma rond 3 april, de officiële bevrijdingsdatum, is nagenoeg rond. De scouting heeft inmiddels de straten van Oud Borne voorzien van geel-blauwe vlaggetjes en daar komen binnenkort nog Engelse bij. De herdenking van 77 jaar bevrijding vindt plaats op zaterdag 2 april en begint om 16.15u met een bijeenkomst in de Oude Kerk. Jo de Leeuw en Noa Meier, een achterkleindochter van Sietze Hilbrink, behoren tot de sprekers evenals burgemeester Jan Pierik. Leonie Pol zingt en het duo Jos Beunders en Piet Kommers verzorgt de muzikale omlijsting. Deze bijeenkomst is helaas alleen voor genodigden vanwege het beperkte aantal zitplaatsen.

Aansluitend om 17.30 begint het Belevingstheater. Op elf verschillende locaties worden kleine voorstellingen van ongeveer tien minuten opgevoerd, die betrekking hebben op de oorlog. Zo zal op de Meiershof de overval op Huize Lidwina nagespeeld worden en in de Doopsgezinde kerk het onderduiken bij de dominee. Dit is overigens de enige scene waarbij niet gesproken wordt zodat de sfeer bij het onderduiken weergegeven wordt.

Oud Borne wordt afgesloten voor verkeer, maar is voor voetgangers vrij toegankelijk. Bezoekers krijgen bij de entree een plattegrond met daarop de locaties. Er is geen route, de locaties kunnen vrij bezocht worden. Gastvrouwen en –heren, voorzien van oranje sjerp, houden de tijd in de gaten en waarschuwen wanneer de scene afgelopen is. Het belevingstheater duurt tot 20.30 uur. Vervolgens zouden voertuigen van Keep them Rolling de toneelspelers en het publiek meenemen naar het centrum, maar zoals eerder gemeld gaat dit onderdeel niet door in verband met de oorlog in Oekraïne. ‘’Het zou te confronterend worden’’, aldus Matel.

De activiteiten worden afgesloten op parkeerplaats de Koem naast restaurant Dorset. Hier komt een podiumwagen met een aantal pagodetenten. Het dameskwartet Double 2 en de damesgroep van cv de Toet’nbloazers treden op. Een Dj verzorgt de muziek. Bezoekers wordt verzocht zoveel mogelijk op de fiets te komen, er is een speciale stalling ingericht op de Zuid Esch. De parkeerplaats De Haven bij het Kulturhus is bedoeld voor de bewoners van Oud Borne. Zij kunnen hier hun auto’s stallen.

Na een gedwongen pauze van twee jaar konden de voorbereidingen voor het belevingstheater weer opgestart worden. Dat was een hele klus want in die periode bleek er veel veranderd te zijn. Het draaiboek klopte niet meer, zelfs acteurs moesten gewisseld worden. ‘’Bovendien waren we decorstukken kwijt, omdat niet goed duidelijk was waar ze opgeslagen waren.’’ Gelukkig zijn alle opstartproblemen opgelost en kunnen de 130 acteurs en de ruim 80 vrijwilligers nu de draad weer oppakken. In de laatste week van maart worden de decors geplaatst. ‘’We hebben zoveel mogelijk gekeken naar locaties die niet op de doorgaande weg stonden. Het gaat om binnenlocaties, maar ook om carports en opritten. Daardoor kunnen we al van te voren met het opbouwen beginnen zonder dat het verkeer gehinderd wordt.’’ De organisatie blijft tot het laatste moment in contact met het gemeentebestuur, zodat direct ingespeeld kan worden op eventuele veranderingen in de situatie van dit land. ‘’We willen op een zo passend mogelijke manier invulling geven aan het programma.’’

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement gisteren
Afbeelding
Hebt u een dagje uit gewonnen? 25 apr, 13:20
De grote groep vrijwilligers met rechts Theo Vlaskamp en Maia Verheijen
Zuinig op het kerkhof in Zenderen toekomstbestendige begraafplaats 25 apr, 12:14
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak bij Bos Bedden Nijverdal 24 apr, 13:16
De 'drie gezichten' van het Sociaal Hus: Natalja, Sharon en Tom.
Kansen voor organisaties en inwoners 24 apr, 11:12
De wethouder mocht een deel van de oude muur naar beneden halen.
Sloop het Wooldrik gestart 23 apr, 16:22
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 23 apr, 14:11
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 23 apr, 14:10