Foto:

Blad voor je mond zet aan tot nadenken gesprek op gang brengen

BORNE - Een blad dat aanzet tot nadenken, dat leidt tot gespreksstof. Dat hadden de beide initiatiefnemers Kirsten Slettenaar (50) en Ellen Klasens(60) voor ogen. Afgelopen zaterdag werd de eerste editie van Blad voor je mond gelanceerd.

Tijdens de Invictus Games werd er een geel bankje geïntroduceerd. Passanten die op dat bankje gingen zitten, deden dat met als doel een gesprek aan te willen gaan. Dat is eigenlijk precies wat de beide dames ook willen. Aandacht, belangstelling hebben voor de ander. 

De beide vrouwen hielden zich al een poos bezig met dit thema door het opzetten van gespreksgroepen, maar de pandemie gooide roet in het eten. Ze merkten echter dat de behoefte bleef bestaan en besloten verder te gaan door een magazine te ontwerpen met onderwerpen die aan zouden zetten tot gesprek, het zoeken naar verbinding. Als je werkelijk aandacht hebt voor een ander komen de mooiste dingen tevoorschijn. Je vraagt door naar wat iemand bedoelt, hoe iemand iets ervaren heeft. Door aandacht ontstaat zachtheid en openheid in het gesprek. Als er voor iedereen aandacht is, ontstaat er verbondenheid. Je luistert elkaar tevoorschijn. Je gaat steeds meer zien van wie de ander is. ‘’Dat is onze drijfveer. Ieder mens heeft behoefte aan contact, de een aan wat luchtige contacten, de ander aan wat diepere gesprekken. Ontmoeting is heel belangrijk, dat was heel goed te merken tijdens corona.’’

Het moet puur zijn

‘’We hebben het blad helemaal zelf bekostigd, dus zonder adverteerders, donateurs of sponsors. We willen ons door niets laten beïnvloeden, het moet puur zijn en dat is gelukt!’’, verklaart Ellen met een stralende lach. Als kunstenaar heeft ze haar creatieve talenten volop kunnen inzetten. Kirsten heeft haar als haptonomisch professional en dominee heel goed kunnen aanvullen. 

‘’Verbinding verrijkt de mens, het kan de wereld mooier maken’’. De dames zijn dan ook best trots op hun werk. Het heeft hen twee jaar gekost en de hele uitgave is met zorg samen gesteld. Dat is heel duidelijk te zien. Aantrekkelijke artikelen, sprekende foto’s, poëzie, interviews, humor, gelardeerd met kleine opdrachten en vragen. Dat alles op mooi glanzend papier. De eerste editie staat in het teken van het thema: vorm. Op heel veel manieren kan vorm geïnterpreteerd worden. Uiterlijke vormen, maar ook innerlijke vormen. Opvallende, mooie, lelijke, ga zo maar door. ‘’Het beste is om het samen te lezen, met een paar vrienden of in een lees- of gespreksgroep en dan het gesprek met elkaar aan te gaan’’, vervolgt Kirsten. ‘’Dan ga je ook dieper in op het thema.’’ Via de website bladvoorjemond.nl wordt het onderwerp ondersteund met video’s, uitleg en instructie. De bedoeling is om twee keer per jaar een uitgave op de markt te brengen. Het magazine kan via de eigen website besteld worden, maar zal binnenkort ook in de boekwinkel te koop zijn. Het moet 12,95 gaan kosten. ‘’Dat lijkt best veel, maar dit is geen tijdschrift dat je relaxed in het zonnetje gaat lezen. Je moet aan het werk! Je hebt er echt een half jaar gespreksstof aan!’’

Meer berichten