Wethouder Michel Geerdink tekent de samenwerkingsovereenkomst namens de gemeente onder het toeziend oog van het bestuur van DiBo.
Wethouder Michel Geerdink tekent de samenwerkingsovereenkomst namens de gemeente onder het toeziend oog van het bestuur van DiBo.

DiBo zet zich in voor energietransitie

Duurzaamheid

Verduurzaming is al tijden een heet item. Nederland, Europa, heeft zich ten doel gesteld om in 2050 energieneutraal te zijn. De Stichting Duurzame Initiatieven Borne (DiBo) is al jaren bezig dat te ondersteunen. Zo is er al jaren het energieloket om vooral inwoners van de gemeente Borne energie-advies en informatie te geven waar ze moeten zijn om hun woning energieneutraal te maken. Bijvoorbeeld met maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen.

BORNE - De Stichting Duurzame Initiatieven Borne bestaat straks uit 21 vrijwilligers en 2 betaalde krachten. Dat laatste is mogelijk gemaakt door de nieuwe samenwerkingsovereenkomst die de stichting is aangegaan met de gemeente Borne. Het verschil met de vorige samenwerkingsovereenkomst is dat de coördinator van het energieloket Energie van Borne meer uren krijgt. Daarnaast krijgt de stichting de opdracht om een energieloket op een centrale plek in de gemeente open te houden. De behaalde resultaten en de professionalisering van DiBo leidden ertoe dat de gemeente opnieuw en vol vertrouwen een samenwerkingsovereenkomst aangaat. Hierdoor kan de stichting zich de komende jaren blijven ontwikkelen en inzetten voor de energietransitie in Borne.

Bart Schooneman is één van twee betaalde krachten; “Mede door de oorlog in Oekraïne met de stijgende energieprijzen zie je dat iedereen in beweging komt. Heel veel mensen willen ons advies, van jong tot oud. Met name mensen die het wat moeilijker hebben proberen we te helpen met de FIXbrigade.  Zij helpen de inwoners bij het plaatsen van radiatorfolie, ledlampen en andere kleine ingrepen waarmee direct energie bespaard wordt. U kunt zich hiervoor gratis aanmelden en dan komen wij aan huis bespaar-maatregelen aanbrengen.”

Het blijkt lastig te zijn om mensen die door de stijgende energiekosten verder in moeilijkheden komen achter de deur te komen. Ze kunnen hun energierekening niet betalen en/of hebben een huurachterstand, er komt veel schaamte bij kijken. Schooneman: “Wij als stichting werken ook daarin al samen met de gemeente via het Sociaal Hus om mensen aan te schrijven en te enthousiasmeren. Daarnaast is er enkele weken geleden een wijkactie gestart waarbij tasjes met inhoud werden rondgebracht om te zeggen: mensen meld je gewoon aan voor de FIXbrigade en neem contact met mij op om samen te overleggen wat je nodig hebt.”

Samen met de gemeente heeft de stichting er al enkele honderden in kaart gebracht die zij willen verduurzamen en zijn er al enkele tientallen mensen geholpen.

Ook vertelt de stichting waar de mensen subsidies kunnen vinden. “Het is wel lastig om mensen daadwerkelijk te helpen bij het verkrijgen van subsidie. Dat is wel een van onze wensen die hopelijk nu in vervulling gaat met deze overeenkomst met de gemeente. Met deze nieuwe overeenkomst hebben we meer mogelijkheden om ook actief naar andere instanties toe te stappen.”

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Afbeelding
Hebt u een dagje uit gewonnen? 25 apr, 13:20
De grote groep vrijwilligers met rechts Theo Vlaskamp en Maia Verheijen
Zuinig op het kerkhof in Zenderen toekomstbestendige begraafplaats 25 apr, 12:14
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak bij Bos Bedden Nijverdal 24 apr, 13:16
De 'drie gezichten' van het Sociaal Hus: Natalja, Sharon en Tom.
Kansen voor organisaties en inwoners 24 apr, 11:12
De wethouder mocht een deel van de oude muur naar beneden halen.
Sloop het Wooldrik gestart 23 apr, 16:22
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 23 apr, 14:11
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 23 apr, 14:10