Rijden onder invloed kan de overtreder duur komen te staan. Naast alcohol is ook gebruik van drugs en medicijnen van invloed op de rijvaardigheid.
Rijden onder invloed kan de overtreder duur komen te staan. Naast alcohol is ook gebruik van drugs en medicijnen van invloed op de rijvaardigheid.

Politie signaleert nog te vaak rijden onder invloed

Algemeen

Rijden onder invloed komt helaas nog te vaak voor in de regio. De Politie Overijssel liet afgelopen zondagochtend weten dat er in het weekend toen al 23 mensen aangehouden waren voor rijden onder invloed van drank, drugs of in een enkel geval: beide.

TWENTE - Alcohol en verkeer gaan niet samen, zo is de boodschap die de politie en andere organisaties onder de aandacht brengen. Uit cijfers van het Trimbos Instituut blijkt dat rijden onder invloed van alcohol de oorzaak was van 12 tot 23 procent van de verkeersdoden. Jonge bestuurders gebruiken statistisch minder alcohol dan oudere bestuurders, maar ze zijn wel vaker als slachtoffer of bestuurder betrokken bij alcoholongevallen. In het Strategisch Plan Verkeersveiligheid is de ambitie opgenomen om rijden onder invloed terug te dringen. Onder meer met het verhogen van de subjectieve pakkans, maatregelen afstemmen op het type overtreder en ook de sociale norm versterken dat alcohol in het verkeer niet wenselijk is. De politie waarschuwt dat de boetes voor rijden onder invloed niet mals zijn. Daarnaast krijgt men standaard een rijontzegging. In ernstige gevallen kan ook een educatieve maatregel opgelegd worden met flinke kosten voor de overtreder.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 16 uur geleden
Afbeelding
Hebt u een dagje uit gewonnen? 21 uur geleden
De grote groep vrijwilligers met rechts Theo Vlaskamp en Maia Verheijen
Zuinig op het kerkhof in Zenderen toekomstbestendige begraafplaats 22 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak bij Bos Bedden Nijverdal 24 apr, 13:16
De 'drie gezichten' van het Sociaal Hus: Natalja, Sharon en Tom.
Kansen voor organisaties en inwoners 24 apr, 11:12
De wethouder mocht een deel van de oude muur naar beneden halen.
Sloop het Wooldrik gestart 23 apr, 16:22
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 23 apr, 14:11
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 23 apr, 14:10