Afbeelding
Foto:

Programma 4 en 5 mei

Algemeen

Op 3 april is het 78 jaar geleden dat Borne werd bevrijd van de bezetters. Jaarlijks worden er op diverse plaatsen in Borne, Hertme en Zenderen herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd op 4 mei. Daarnaast zijn er dit jaar ook een aantal activiteiten op 5 mei. De Stichting Comité 4 en 5 mei Borne heeft het programma voor dit jaar vastgesteld.

4 mei – Dodenherdenking in Borne, Hertme en Zenderen

In Borne start het programma op 4 mei om 18.00 uur met een bloemlegging bij het monument aan de Parallelweg (tegenover het NS station) en aansluitend om 18.15 uur met een bloemlegging bij de Joodse begraafplaats. Om 19.00 uur is er een herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk, gevolgd door een stille tocht en herdenking bij het Centraal Monument voor restaurant Dorset.

In Hertme is er om 18.45 uur een bloemlegging bij het graf van de heer H.W. Oude Egberink op de begraafplaats. Hierbij zal St. Gregorius Fanfare voor de muzikale omlijsting zorgen.

In het buurtschap ’t Hesseler is er om 19.00 uur een bloemlegging bij het landkruis aan de Mekkelhorstweg. Hierbij zal de Euregio Brassband voor de muzikale omlijsting zorgen.

Op de Elhorst-Vloedbeld in Zenderen is er een bloemlegging bij het monument. Ook hierbij zal St. Gregorius Fanfare zorgen voor de muzikale omlijsting. De herdenking begint met 2 minuten stilte om 20.00 uur.

Herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk

Om 19.00 uur start de herdenkingsbijeenkomst in de Oude Kerk voor genodigden en belangstellenden. Iedereen die hierbij aanwezig wil zijn is van harte welkom. Het Comité 4 en 5 mei zal aan alle aanwezigen een vrijheid-pin overhandigen, als een symbool van onze verbondenheid in de overtuiging dat vrede en vrijheid van onschatbare waarde zijn en gekoesterd dienen te worden.

Na de bijeenkomst krijgen aanwezigen een witte roos en gaan ze te voet in een stille tocht naar het Centraal Monument voor Dorset.

Herdenking bij het Centraal Monument

Bij het Centraal Monument zal om 20.00 uur de last post klinken, gevolgd door twee minuten stilte en het Wilhelmus. Voorafgaand aan dit moment wordt er d.m.v. een voice-over toelichting gegeven over de herdenking die gaat plaatsvinden. Na het stilte-moment worden er kransen en bloemstukken bij het monument neergelegd, waaronder ook de uit de Oude Kerk meegenomen witte rozen. De muzikale omlijsting is in handen van de Bornse Harmonie. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij deze bijeenkomst.

5 mei – Bevrijdingsdag met nieuwe programma onderdelen

Op 5 mei zal in de vroege ochtend het jaarlijks luiden van de kerkklokken klinken, als herdenking van onze bevrijding 78 jaar geleden.

In de middag kunnen belangstellenden vanaf 17.00 uur meelopen met de gidsen in Oud Borne langs de Joodse ‘remembrance’. Er wordt gestart vanaf de Stefanshof. Aansluitend is er de mogelijkheid om in de Stefanshof een kop Bornse vrijheidssoep met een broodje te nuttigen. Tijdens deze maaltijd kan gesproken worden over onderwerpen in het kader van vrede en vrijheid.

Begin van de avond zal Double 6 vanaf 19.00 uur spelen op het Rheineplein voor het gemeentehuis. Precies om 20.00 uur zal daar met alle aanwezigen een ‘toast op de vrijheid’ worden gedaan, om te benadrukken dat vrijheid een groot goed is wat gekoesterd moet worden. Om circa 21.00 uur eindigt het programma.

Het complete programma vindt u via www.4en5meiborne.nl/programma.

Vlaggenprotocol op 4 en 5 mei

Op 4 en 5 mei mag alleen de Nederlandse vlag gebruikt worden volgens het landelijke vlaggen protocol. Op 4 mei gaat de vlag halfstok vanaf 18.00 uur tot aan zonsondergang 21.10 uur. Mensen worden opgeroepen om na zonsondergang vanaf 21.10 uur binnen of buiten een kaars te ontsteken, om zodoende verbonden in licht te zijn met elkaar.

Op 5 mei gaat de vlag de gehele dag van zonsopkomst tot zonsondergang in top vanwege Bevrijdingsdag.

Afbeelding
Gitaarcafé in Borne 31 minuten geleden
Afbeelding
Column Corine Hofstra: nog op zoek naar het ideale cadeau? 36 minuten geleden
Afbeelding
AutoMaatje Borne Chauffeurs Café 38 minuten geleden
Afbeelding
Column Irene Pigge: veel zure smoeltjes op het station deze week 1 uur geleden
Afbeelding
Samen Kerken: Paters met idealen 1 uur geleden
Afbeelding
An Exclusive Acoustic Night: 10cc, The Hollies en The Sweet originals 2 uur geleden
Afbeelding
Juridisch Spreekuur 30 nov., 12:42
Afbeelding
Bijzondere korpsavond brandweer 29 nov., 09:38