Burgemeester Jan Pierik bezig met het opspelden van het Borne Bijtje
Burgemeester Jan Pierik bezig met het opspelden van het Borne Bijtje

Borns Bijtje voor Martin Velten

Politiek

BORNE - Raadsleden, (oud)wethouders, afgevaardigden van ondernemers, verenigingen stichting en mense met wie hij vanuit zijn verschillende portefeuilles te maken heeft gehad stonden in lange rijen voor de ingang van de burgerzaal om afscheid te nemen van een kleurrijk wethouder en bestuurder, zoals burgemeester Jan Pierik hem omschreef.

Jan Pierik roemde vooral zijn karakter en politieke behendigheid waarop hij in zijn speech uitgebreid inging. Hoe hij vurig een eenmaal ingenomen standpunt niet meer loslaat. “Wat Martin voor zich heeft en bedacht heeft, daar kan hij heel vasthoudend in zijn. Hij kan dat ook in de gemeenteraad in stevige woorden en op luide toon kenbaar maken. Ook is hij een warme pleitbezorger voor mensen die te maken hebben met een instantie die zich richt op de behandeling en begeleiding van mensen met psychische problemen.”

Burgemeester Pierik: “Martin, het is vanwege alle verdiensten die jij hebt laten zien dat het college van de gemeente Borne gemeend heeft om jou een Borns speldje te moeten toekennen voor al datgene wat jij voor de gemeente Borne gedaan hebt.” Hij voegde er wel aan toe dat sommigen van de aanwezigen zouden denken dat het eigenlijk een koninklijke onderscheiding had moeten zijn, maar die heeft Martin Velten al eerder ontvangen.

Martin Velten, 10 jaar wethouder Borne, Borns Bijtje
Poserend met het opgespelde Bornse Bijtje en de bijbehorende oorkonde.

Martin Velten is sinds 1996 actief geweest in de Bornse politiek. Hij verlaat de gemeente nadat hij bijna 10 jaar wethouder is geweest voor de partij Borne-Nu. Daarvoor is hij meerdere jaren gemeenteraadslid geweest: eerst voor het CDA en daarna voor Borne-nu, de partij die hij samen met Henk van den Berg oprichtte in 2010. Dinsdag 26 maart was de laatste raadsvergadering van Martin Velten waar hij zijn werkzaamheden overdroeg aan Arthur Lammers.

Henk van den Berg, met wie hij samen de partij Borne-Nu oprichtte, noemde het een afscheid van een bevlogen ‘vriend’ uit de Bornse politiek en dat hij veel waardering heeft voor wat hij de afgelopen 10 jaar voor de partij gedaan en betekend heeft. Henk van den Berg: “Wie had destijds gedacht dat twee mensen die aanvankelijk werden beschouwd als apen op dezelfde rots uiteindelijk zo nauw met elkaar zouden gaan samenwerken. Het was een connectie die verder ging dan partijlijnen of ideologische verschillen gedeeld door de gedreven passie voor onze gemeenschap. De samenwerking die er toen al was, werd versneld door de historische fout van je toenmalige partij die jouw als zetelwinnende lijsttrekker voorbijging voor het al toegezegde wethouderschap.” Hij zegde toe een mooie bijdrage te zullen schenken voor de de wens van Velten, de aankoop van een Wallabi voor het Bornse hertenkamp.

Martin Velten zei er te staan met een mix van gevoelens om afscheid te nemen van een bijzondere en lange periode in zijn leven. Een periode vol uitdagingen, prestaties en vooral samenwerking. Martin Velten: “Als wethouder heb ik het voorrecht gehad om deel uit te mogen maken van drie colleges. Stuk voor stuk teams waarin ik me thuis voelde en die samenwerken hoog in het vaandel hadden en hebben staan. We hebben gelachen, gediscussieerd en soms ook tegenslagen overwonnen. Maar altijd met een gemeenschappelijk doel voor ogen, het welzijn van de inwoners van Borne, Hertme en Zenderen.”

Over de gemeenteraad zei Velten respect te hebben voor de inzet en vastberadenheid om Borne en haar inwoners vooruit te helpen. Ook bewaarde hij goede herinneringen aan de samenwerking met zijn collega’s van de omliggende gemeenten. “Soms wat stroef, maar altijd weten we elkaar uiteindelijk weer te vinden.”

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Afbeelding
Hebt u een dagje uit gewonnen? 25 apr, 13:20
De grote groep vrijwilligers met rechts Theo Vlaskamp en Maia Verheijen
Zuinig op het kerkhof in Zenderen toekomstbestendige begraafplaats 25 apr, 12:14
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak bij Bos Bedden Nijverdal 24 apr, 13:16
De 'drie gezichten' van het Sociaal Hus: Natalja, Sharon en Tom.
Kansen voor organisaties en inwoners 24 apr, 11:12
De wethouder mocht een deel van de oude muur naar beneden halen.
Sloop het Wooldrik gestart 23 apr, 16:22
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 23 apr, 14:11
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 23 apr, 14:10