Afbeelding

Borne is trots op Joy Beune

Sport

BORNE - Een swingende blaaskapel, een erehaag van pupillen van de Bornse Schaats- en Skeelervereniging en een cadeau van burgemeester Jan Pierik. Joy Beune moest het even op zich laten inwerken. De allround wereldkampioen schaatsen werd er zelfs een beetje emotioneel van. ‘’Het was een gouden jaar’’, verklaarde Pierik in zijn toespraak. Een jaar met veel gouden medailles waaronder die van de ploegenachtervolging, de 1500m, de 3000m en de 5000m. De laatste twee afstanden tijdens het WK Allround in Inzell en twee afstanden in een baanrecord. Een prestatie van formaat. 

‘’Daar zijn we hier in Borne allemaal heel erg trots op, het is het kampioenschap van ons allemaal! Je mag dan wel in Heerenveen wonen, maar je blijft een Bornse. Zo gaat dat in een dorp’’, vervolgde de burgervader die er tevens aan herinnerde dat Borne meerdere toppers voortbrengt. Borne is een vruchtbare bodem voor topsporters. ‘’Zou wellicht aan de goede voorzieningen kunnen liggen, daar wordt nog steeds veel in geïnvesteerd.’’ Als blijk van waardering kreeg Joy vervolgens een glasobject overhandigd in de kleuren van de gemeente Borne, geel en blauw. Het kunstwerk is vervaardigd door Marijke Kuiphuis. Haar ouders Edwin en Dianna werden eveneens betrokken in de huldiging, immers hun inzet, enthousiasme en steun zijn onontbeerlijk voor een beginnende sporter. Dat weten de pupillen van de BSS ook. Zij deelden in de feestvreugde, want Joy is immers hun idool geworden. Op geheel eigen wijze feliciteerden zij hun topper en dat werd uiteraard beloond met een handtekening.

Joy Beune, Borne, Bornse Schaats- en Skeelervereniging, burgemeester Jan Pierik

Joy ging nog even in op haar loopbaan, hoe ze als 9-jarig meisje begon bij de Bornse Schaats- en Skeelervereniging omdat ze de sport zo leuk vond. ‘’Het plezier stond destijds voorop. Pas op mijn 14e werd het serieuzer en sloot ik me aan bij het ice racingteam Twente.’’ Toen was het flink trainen waarna ze op haar 16e doorbrak en uitgeroepen werd tot sporttalent van het jaar.

Op het WK voor junioren in Salt Lake City versloeg ze alle tegenstanders en behaalde goud op de 1000m, de 1500m en de 3000m. Dit maakte haar tot Wereldkampioen Allround bij de junioren waarvoor ze een zilveren bijtje kreeg.

Haar triomf bleef niet onopgemerkt en Joy maakte de overstap naar het grote Jumbo Visma team. Onder leiding van Jac Orrie kwam ze echter niet uit de verf en in 2022 stapte ze over naar het kleinere team IKO. Vanaf dat moment ging het bergopwaarts en ondanks een paar tegenslagen bij de ploegenachtervolging wist ze dit keer de top te behalen. ‘’Het is hard werken, je moet alles laten en je volledig inzetten voor de sport. Daar moet alles voor wijken. Dat moet je zelf doen en dat is niet altijd gemakkelijk.’’

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Afbeelding
Hebt u een dagje uit gewonnen? 25 apr, 13:20
De grote groep vrijwilligers met rechts Theo Vlaskamp en Maia Verheijen
Zuinig op het kerkhof in Zenderen toekomstbestendige begraafplaats 25 apr, 12:14
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak bij Bos Bedden Nijverdal 24 apr, 13:16
De 'drie gezichten' van het Sociaal Hus: Natalja, Sharon en Tom.
Kansen voor organisaties en inwoners 24 apr, 11:12
De wethouder mocht een deel van de oude muur naar beneden halen.
Sloop het Wooldrik gestart 23 apr, 16:22
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 23 apr, 14:11
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 23 apr, 14:10