Van 6 t/m 27 september is De Vuurvogel van Othilia Verdurmen te zien in Schouwburg Hengelo. Foto: Erik en Petra Hesmerg
Van 6 t/m 27 september is De Vuurvogel van Othilia Verdurmen te zien in Schouwburg Hengelo. Foto: Erik en Petra Hesmerg Foto: Erik en Petra Hesmerg

De Vuurvogel steelt de show in Schouwburg Hengelo

Algemeen

Het nieuwe theaterseizoen staat voor de deur: in de grote zaal trapt op 8 en 9 september Youp van ‘t Hek af met twee uitverkochte uitvoeringen van ‘De Laatste Ronde’. In de Middenzaal zijn tot 27 september wellicht geen theatervoorstellingen te zien, maar vanaf 6 september wel een hele bijzondere expositie van SchouwArt: De Vuurvogel van Othilia Verdurmen!

HENGELO - De Vuurvogel is een multimediale installatie van Othilia Verdurmen geïnspireerd door de mythe van de vogel Phoenix, de vogel die zichzelf verbrandt om opnieuw te herrijzen. De Vuurvogel van Verdurmen overkwam - onbedoeld - precies hetzelfde. Bij een verwoestende brand in haar ateliergebouw viel de vuurvogel ten prooi aan de vlammen. Alleen het metalen skelet bleef over en op basis daarvan bouwde de kunstenares het dier weer op. Het resultaat is een grote, kleurige vogel van zeven meter breed, die van alle kanten bekeken kan worden. De presentatie in de Middenzaal biedt een unieke en niet eerder gerealiseerde kans om de belichting te optimaliseren in een volledig verduisterde ruimte met gebruik van theaterlampen. In combinatie met de soundscape die bestaat uit muziek en (natuur)geluiden ademt het geheel een verstilde, meditatieve sfeer.

De Vuurvogel was eerder te zien in onder andere het Groninger Museum, Kasteel Groeneveld en in het Rijksmuseum Twenthe. Nu wordt deze installatie voor het eerst getoond in een theater. De Vuurvogel wordt getoond in combinatie met acht nieuwe werken van Othilia Verdurmen in de andere expositieruimtes.

De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 9 september 14.00 uur. De Vuurvogel en de tentoonstelling zijn kosteloos te bezoeken op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur.

Op donderdag 7 september en zaterdag 16 september verzorgt beeldend kunstenaar Othilia Verdurmen een lezing in combinatie met een rondleiding. Bij de entreeprijs van 14,50 euro is een exemplaar van een (foto)boek van De Vuurvogel inbegrepen.

www.schouwart.com 

Het cabaretduo Veldhuis & Kemper is één van de vele artiesten die komend seizoen naar Hengelo komen. Foto: Carli Hermes
Wat staat er in theaterseizoen '24-'25 op de Hengelose planken? 17 uur geleden
Het herdenken is ieder jaar weer een bijzonder moment.
Programma activiteiten 4 en 5 mei in Borne, Hertme en Zenderen 19 uur geleden
Afbeelding
Het heeft de koning behaagd 30 apr, 14:00
Afbeelding
Overpeinzing: het spook van oorlog waart door Europa 30 apr, 13:56
Afbeelding
Kom rondstruinen op Woonboulevard Almelo 30 apr, 13:53
Afbeelding
Samen Kerken: Herdenken 30 apr, 13:20
Corine Hofstra.
Column Corine Hofstra: samen investeren in Bruto Borns Geluk 30 apr, 12:59
Irene Pigge.
Column Irene Pigge: Het geheime ingrediënt van de tonijnsalade is... 30 apr, 11:48