Afbeelding

Samen Kerken: Herdenken

Column

Net als voorgaande jaren komen we op 4 mei ’s-avonds bij elkaar voor de Nationale Dodenherdenking.

We herdenken dan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en die daarna in oorlogssituaties en vredesmissies hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. In Borne komen we om 19.00 uur samen in de Oude Kerk en lopen we in een stille tocht naar het centrale oorlogsmonument bij het Dorset Mansion House waar vele andere bewoners dan al zijn toegestroomd.

Hoe kwetsbaar deze vrijheid is zien we overal

Daar valt om 20.00 uur het leven 2 minuten even stil, staan mensen schouder aan schouder voor het monument, de Last Post klinkt, het Wilhelmus wordt gezongen en er worden bloemen gelegd. En we hopen dat deze stilte en samenkomst niet wordt verstoord door knetterende brommers, claxonnerende auto’s of demonstraties van mensen die het plechtige moment willen aangrijpen om nog eens kenbaar te maken dat ze het totaal oneens zijn over iets wat ze veel belangrijker vinden dan al die slachtoffers die we herdenken. Want helaas wakkert de naderde Dodenherdenking ook de jaarlijkse discussie over de betekenis en het doel van deze gedenkwaardige gebeurtenis weer aan. Sommigen vragen zich af of herdenken bijna 80 jaar na dato nog zinvol is, of er niet veel belangrijker zaken zijn om bij stil te staan.

Maar toch: het merendeel van de aanwezigen bij de herdenking hebben geen oorlog meegemaakt. Ze kennen het alleen van horen zeggen. Toch trekt de Dodenherdenking ieder jaar weer veel mensen, niet alleen in Borne maar op vele andere plaatsen in het land. Niet alleen ouderen, ook jongeren voelen er zich door aangesproken. Zij beseffen dat de gezamenlijk herdenking niet alleen bedoeld is om mensen te herinneren aan de vele ellende uit het verleden, maar ook een taak op onze schouders legt om te werken aan het behoud van deze hard bevochten vrijheid. Want hoe kwetsbaar deze vrijheid is zien we overal om ons heen, dichtbij en veraf. Kwesties zoals de oorlog in Oekraïne en executies in Iran hebben onze ogen geopend dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat het belangrijk is om voortdurend te blijven werken aan het behoud ervan. Wie roept ”Dit nooit meer “, zal dan ook daadwerkelijk moeten aangeven wat hij of zij kan bijdragen om dit in de toekomst te voorkomen.

Als herdenken een moment wordt om ons eigen leven eens kritisch te bezien en ons te bezinnen op onze bijdrage aan de vrede in de wereld, dan heeft herdenken zin.

Gustaaf Boerjan

Raad van Kerken Borne, Hertme en Zenderen

Afbeelding
Expositie Bornse Kunstenaars 16 mei, 11:44
De belangstelling uit de buurt was groot bij de opening van de nieuwe speeltuin
De Dreef heeft een nieuwe speeltuin 16 mei, 11:33
Afbeelding
Plezier maken staat voorop bij leuke sportinstuif voor kinderen 15 mei, 14:27
Afbeelding
Nieuwe en veiligere containerwagen 15 mei, 14:21
Bram Suijker (midden) speelt Billy Pelgrim. Sophie Höppener en Jasper Stoop spelen in deze herneming de andere rollen. Foto: Sanne Peper
Theater Rotterdam speelt bejubelde Slachthuis vijf 15 mei, 13:20
Wethouder David Vermorken krijgt uitleg over de werking van de grote tanks waarin het water verwarmd wordt
Gasloze kleedkamers bij NEO 14 mei, 14:40
Afbeelding
Samen Kerken: Pinksteren 2024 14 mei, 13:38
Meyra verwelkomt u graag tijdens de open dagen op 24 en 25 mei.
Open dagen bij Meyra in Hengelo 14 mei, 13:29