Afbeelding

Samen Kerken: Iedere dag kiezen voor vrede, een opgave

Column

Rond Pasen keek ik het programma Pasen onder vuur (terug te zien op Uitzending Gemist).

Programmamaker Arjan Lock bezocht zowel Israël als Palestina. Dit een half jaar na de aanslag van Hamas op Israël, met de er opvolgende en allesvernietigende aanval en jacht van Israël op Hamas. Arjan spreekt slachtoffers van deze oorlog. Slachtoffers, zowel aan de Palestijnse als aan de Israëlische kant. Mensen die niets met het conflict te maken hebben, maar direct of indirect dagelijks de gevolgen ondervinden doordat ze gewond zijn geraakt of dierbaren verloren in de dood. ‘We wonen in hetzelfde land maar we zijn gescheiden door een muur van oorlog en terreur,’ zegt een Palestijn.

Oorlog is altijd een dwaasheid en een nederlaag

Wat raakt me zo in deze reportage? De mensen in deze reportage zijn vrede,- en bruggenbouwers in een omgeving die vijandig is. ‘Women of the sun’,‘Women Wage Peace’ en ‘The Parents Circle’ zijn bewegingen die zoeken naar verbinding in medemenselijkheid en waardigheid. Zij kiezen voor vrede. En ja, ze voelen dagelijks de woede en pijn om het verlies van hun kinderen, hun land en hun veiligheid. Maar haat is geen antwoord. Daarmee komen hun dierbaren niet terug.

Deze mensen laten zien dat je keuzes hebt. Alleen vrede heeft toekomst.

Wat zij doen is aan vrede werken om zo zin te geven aan de zinloosheid van de doden in deze oorlogen. ‘Wil ik meer bruggen bouwen of meer graven?’ vraagt een zich af.

Paus Franciscus sprak in het Urbi et Orbi:

‘Oorlog is altijd een dwaasheid en een nederlaag. We mogen niet toelaten dat steeds verder aanwakkerende winden van oorlog over Europa en het Middellandse Zeegebied waaien.

Laten we niet toegeven aan de logica van wapens en herbewapening. Vrede wordt nooit met wapens gecreëerd, maar door elkaar de hand toe te steken en onze harten te openen’.

En hopelijk blijft de oproep van Aleksej Navalny klinken: ‘Listen, I’ve got something very obvious to tell you. You’re not allowed to give up. If they decide to kill me, it means that we are incredibly strong….’

‘Luister, ik heb je iets heel duidelijks te vertellen, je mag niet opgeven. Als zij besluiten mij te doden, betekent dit wat wij ongelooflijk sterk zijn….’

In de Passion klinkt ieder jaar dezelfde boodschap: ‘Denk goed na aan welke kant je staat,

denk niet wit, denk niet zwart, maar in de kleur van je hart….’

Moge we ieder voor zich ?n samen de kracht en vastberadenheid vinden om het pad van de vrede te kiezen. Ja, laten we elkaar hierin bemoedigen.

Paula Tielemans

Karmel Zenderen

samen kerken

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Afbeelding
Hebt u een dagje uit gewonnen? 25 apr, 13:20
De grote groep vrijwilligers met rechts Theo Vlaskamp en Maia Verheijen
Zuinig op het kerkhof in Zenderen toekomstbestendige begraafplaats 25 apr, 12:14
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak bij Bos Bedden Nijverdal 24 apr, 13:16
De 'drie gezichten' van het Sociaal Hus: Natalja, Sharon en Tom.
Kansen voor organisaties en inwoners 24 apr, 11:12
De wethouder mocht een deel van de oude muur naar beneden halen.
Sloop het Wooldrik gestart 23 apr, 16:22
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 23 apr, 14:11
Schouwburg Hengelo verandert op 1 mei in een post-apocalyptisch paradijs anno 2200 voor de voorstelling ATMEN. Foto: Anja Beutler
Spectaculaire klimaatcrisis-voorstelling van Nicole Beutler 23 apr, 14:10