Het oude ambacht levend houden; dit is de ambitie van de museumboerderij Wendezoele.
Het oude ambacht levend houden; dit is de ambitie van de museumboerderij Wendezoele.

Leren dorsen met de hand bij museum Wendezoele!

Algemeen

BORNE - Ambachten zijn niet iets van het verleden, ze zijn relevant voor nu en hebben toekomst. Steeds meer mensen ook jongeren willen een ambacht leren omdat er veelal met natuurlijke en lokale materialen wordt gewerkt met respect voor de omgeving.

Dorsers gezocht
Museumboerderij Wendezoele welke gelegen is op het prachtige landgoed Twickel, biedt de mogelijkheid om weer oude ambachten te leren. Op dit moment zoekt de dorsgroep een aantal mannen om te leren dorsen met de hand. Een dorsgroep bestaat uit drie dorsers, 1 reserve en een presentator. Er wordt gedorst bij demonstraties en ook in wedstrijdverband provinciaal en landelijk. Een wedstrijd duurt 20 minuten, de rogge wordt uitgelegd, geslagen met een stok, (een koeze), enkele keren gedraaid en daarna wordt het stro weer opgeruimd en het graan schoongemaakt.

Lijkt het je leuk om dit ambacht uit te oefenen en in stand te houden, meld je dan aan via secretariaat@wendezoele.nl. Uiteraard kunnen ook de dames zich opgeven om dit ambacht te leren. We gaan dan proberen een damesploeg te vormen! 

De museumboerderij is gevestigd aan de Twickelerlaan 14 in Ambt Delden (nabij kasteel Twickel). Voor info www.wendezoele.nl 

!
Afbeelding
Twents Wijnfeest bij Wijngaard Kötter 3 uur geleden
Afbeelding
Met meer zelfvertrouwen gaan fietsen 3 uur geleden
Afbeelding
NK Maaien met de zeis in Dalfsen 4 uur geleden
Afbeelding
Inloopspreekuur OV-reisadvies 4 uur geleden
Afbeelding
Stadsbeiaardiers blijven erg actief 6 uur geleden
Afbeelding
Het verleden van Hengelo: De Kettingbrug 21 uur geleden
Afbeelding
‘Je bent een clubje met zijn allen’ 23 uur geleden
Afbeelding
Samenwerking Borne Beweegt en KidsVooruit gisteren