Anke Jonathans en Bertil Meyer met de poster van Borne op z'n Best.
Anke Jonathans en Bertil Meyer met de poster van Borne op z'n Best.

Borne op z’n Best laat Borne bruisen

Uitgaan

De weersvoorspellingen zien er vooralsnog gunstig uit. Eigenlijk mag zich volgens het unieke evenement ‘Borne op z’n Best’ tot nu tot altijd verheugen op een zonnige dag. Ook voor zondag 21 april is er weer een programma gerealiseerd met voor elk wat wils waarvoor de mensen van heinde en verre naar Borne komen. 

BORNE - In september beginnen de verschillende werkgroepen al weer met de organisatie van de volgende Bornse op z’n Best, eerst eens per maand, maar naarmate het evenement dichterbij komt steeds frequenter.

“Goede delen hou je vast en je probeert er elk jaar weer nieuwe elementen aan toe te voegen,” vertelt Bertil Meyer. Het is een heel bijzonder evenement, waar kunst en cultuur centraal staan en waarin Bornenaren laten zien wat ze in huis hebben op cultureel, kunstzinnig en muzikaal gebied. De Living Statues is en blijft natuurlijk de grote publiekstrekker waar ook de andere onderdelen van profiteren. Naar schatting 35.000 bezoekers schuifelden vorig jaar door Oud Borne langs de levende standbeelden tijdens het Open Kampioenschap NO-Nederland voor Living Statues. Talrijke living statues, uit binnen- en buitenland, die een kilometer lang lint vormen door het pittoreske Oud-Borne. Met bijna 60 acts uit binnen- en buitenland is Borne, op het tweejaarlijkse WK na, veruit het grootste living statues festival van ons land.

Dit jaar is de creatiefmarkt een nieuw onderdeel. Anke Jonathans: “Dit is een markt speciaal voor mensen die zich zelf geen kunstenaar noemen maar die de prachtigste dingen maken die achter de voordeur verborgen blijven. We willen hen op deze creatiefmarkt een podium gaan geven om hun creaties te laten zien. Hiervoor hebben zich al zo’n 15 mensen aangemeld.” 

De kunstmarkt voor professionele kunstenaars blijft daarnaast gewoon, ook al weer met zo’n 20 kramen bezet. Ook bijzonder is de expositie van de ‘Lijkwade van Turijn’ in de Stefanshof, waar o.a. een repilca getoond wordt van het doek waarin Jezus gewikkeld zou zijn.

Een ander nieuwe element is de deelname van het Filmhuis Borne die graag een bijdrage wilde leveren aan Borne op z’n Best, want film is ook kunst en cultuur. Zij hebben in het pand naast Broekenhuis een pop-up bioscoop ingericht waar korte kwaliteitsfilms vertoond zullen worden. Daarnaast is er dit jaar een streekmarktje met allemaal ambachtelijke producten.

En natuurlijk overal in het centrum - op pleinen, in straten en in kerken - optredens van koren, orkesten, bands en dansgroepen. Drie Bornse blaaskapellen maken er hun eigen festivalletje van. Het Rheineplein wordt dit jaar één groot terras. Het Kulturhus pakt extra stevig uit met een programma voor de jeugd. Dit jaar is er een heel thema aan vastgeknoopt: ‘Het Circus” met verschillende optredens van het jeugdcircus Karoli. De gezellige terrassen én de koopzondag completeren de dag. Om het toch wel dure evenement ook in komende jaren te kunnen organiseren vraagt men van de bezoekers een vrijwillige bijdrage.

Afbeelding
Het heeft de koning behaagd 2 uur geleden
Afbeelding
Overpeinzing: het spook van oorlog waart door Europa 3 uur geleden
Afbeelding
Kom rondstruinen op Woonboulevard Almelo 3 uur geleden
Afbeelding
Samen Kerken: Herdenken 3 uur geleden
Corine Hofstra.
Column Corine Hofstra: samen investeren in Bruto Borns Geluk 3 uur geleden
Irene Pigge.
Column Irene Pigge: Het geheime ingrediënt van de tonijnsalade is... 5 uur geleden
Afbeelding
Kleedjes, kleedjes en nog eens kleedjes 7 uur geleden
Afbeelding
Gezellige inloopavond Schaakvereniging Borne 7 uur geleden